АктуалноБизнесГрадътНовиниОбщина Пловдив

ББР: Има диалог с община Пловдив за бъдещето на Пешеходния мост

Първата стъпка за откупуване на концесията на Пешеходния мост от Българска банка за развитие вече е факт. Управата на града и банката седнаха на една маса, за да обсъдят възможностите общината да възстанови правото си на ползване на съоръжението.

Срещата между изпълнителния директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов и кметът на Пловдив Костадин Димитров се е състояла днес, след като бе отложена преди дни. Припомняме, че Бъдещето на Пешеходния мост отново е на дневен ред за града, след като и градоначалникът Костадин Димитров потвърди, че Пловдив ще поиска промяна на условията за Пешеходния мост

„Това е само първа стъпка от един дълъг, но важен процес градът отново да се обърне към реката“, заяви кметът.

Илия Караниколов увери, че ББР е готова на диалог с община Пловдив за бъдещето на концесията на Пешеходния мост.

Припомняме още, че ББР придоби правата на концесионера „Търговски център Марица“ ЕООД. Държавната банка се превърна в наемодател на десетките търговски помещения на покрития мост над на реката и пое задълженията към Община Пловдив по концесионния договор, сключен през 2001 година за 35 години с дружеството на Денис Бареков в средата на 2018 г., след като Пешеходният мост бе заложен пред банката срещу кредит от над 2,5 милиона евро, взет от други
фирми собственост на Бареков. През цялото време концесионерът изрядно е заплащал годишната си такса, която е в размер на 10 000 лева.

Концесионният договор по принцип изтича през 2035 г.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина