Арх. Михова не е прехвърляла правата за зала Лотос и категорично не одобрява превръщането й в пещера

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа
зала Лотос

Чисто естетическият и морален казус с превръщането на архитектурната емблема зала Лотос в бутафорна пещера, в която ръмжат китайски динозаври, е на път да се превърне в изключително сериозен скандал. Днес на два пъти директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров подчерта, че дъщерята на починалата съвсем скоро арх. Димка Танева- арх. Теофана Михова е прехвърлила авторските права и че проектът за реконструкцията на сградата е бил съобразен с изискванията й. Цитираме го точно:

„ Проектът е съобразен с изискванията на носителите на авторското право на сградата- арх. Михова. Тя прехвърли правата на арх. Пройкова и заедно с арх. Сидерова направиха този проект, който възстанови фасадата на сградата. Интериорът сме го подготвили във визия на пещера, която след като се консултирахме с арх. Михова, носител на авторското право”.

Свързахме се с арх. Теофана Михова, за да установим изненадващо, че тя нито е прехвърляла авторските права, нито е съгласна с онова, в което се е превърнала отвътре съвместната творба на майка й и арх. Мария Сапунджиева.

„ Не съм прехвърляла авторски права, защото не са ми поискани. При разговор с директора на Природонаучния музей Огнян Тодоров помолих да ми покажат проект за промяна на функцията, но такъв не ми беше показан. Питам кой е бил възложил на проекта? Кой го е проектирал? И кой го е одобрил? Кой е решил да се промени функцията на сградата? Защото се свързаха с мен, след като промяната беше направена. Можеше да се организира допитване или конкурс сред колегите и тази знакова сграда, предназначена за деца, да бъде  разширена и обогатена откъм дейности, да се отвори към градината и да стане място за интерактивни дейности. И като продължение динозаврите можеше да се разположат в парка“, коментира арх. Теофана Михова пред Под тепето.

“ Още веднъж, не съм прехвърляла авторски права и не съм срещала с арх. Румяна Пройкова. Няма да мълча този път. Защото толкова пъти сме си затваряли очите. Сега дори в памет на майка ми съм готова да се боря, защото тя също се бореше. Целта ми е сградата да бъде възстановена”, заключи арх. Михова.

 

Споделете ни във:

12 thoughts on “Арх. Михова не е прехвърляла правата за зала Лотос и категорично не одобрява превръщането й в пещера

 1. Дернев много точно уцели какъв е всъщност Скандалът:

  „Авторски права“ в архитектурата (за разлика от муз/лит) не са СТОКА. Бащинството не се купува.

  В съседен напън КараКолинката преразказва становища от КАБ и САБ без да успее да сложи точка на тази възмутителна практика.

  Самата арх. Динка Танева ако беше се съгласила, отстъпила, подписала черно на бяло пет пъти тая чудовищна гавра със сградата си, Градът, СелСъветът, Инстанциите, Ние / Ти / Аз трябваше да ОТКАЖЕМ както съсипията, така и разноската.

  Съд, възстановяване на харчовете, след уволнения не само на „директорстващия“ дебил, който се закани за догодина, ами и на вишестоящите му…

  ОСТАВКА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.