Арх. Антоанета Топалова: Новият Общ устройствен план стабилизира статуквото

Актуално Гласове Забравеният град Новини

За мен в него зелената система е подценена, не е достатъчно разработена, смята архитектката, написала рецензия относно новия ОУП

В планът фигурира тезата да се запази обработваемата земя в южната част на землището

„ Новият Общ устройствен план стабилизира статуквото”. Това е мнението на арх. Антоанета Топалова, която е един от двамата експерти, поканени от Община Пловдив да изготвят рецензии относно все още работния вариант на новия ОУП на Пловдив. Най-важният градски документ, който чертае развитието на града в дългосрочие, вече е изработен, а местната власт пожела да се допита до независими специалисти за евентуални забележки и корекции по него. В деня, в който арх. Топалова предостави на администрацията рецензията си, тя се срещна с екип на Под тепето. По мнението й статуквото в новия ОУП се стабилизира по отношение на зелената система и образователната инфраструктура и достъпа до нея.

„Документът е направен на професионално ниво. За мен в него зелената система е подценена, не е достатъчно разработена. Маркирала съм за себе си тази забележка. Другата е общественото обслужване на образованието. За училищата не е достатъчно по норматив направено, защото се толерира състоянието по тъй наречените Подробни устройствени планове. Колективът явно е натиснат това така да се направи. Не е заложил една революционна и по-цялостна, по-далечна програма за осигуряване на резерва, за да се подобри всичко”, смята арх. Топалова.

Мнението й относно зелената система е, че планът стабилизира статуквото. Той не орязва, но и не разширява зелената система.

„ Тезата е, че зелената система на Пловдив е мозаечна. Различните зелени парчета от пъзела обаче не са свързани.  Няма го зеления клин от Родопите в плана например. Река Марица като зелен гръбнак на града я няма. Защото не се ангажира и съзнанието, и финансите, за отчуждаване там, където трябва. В северната част на Марица например, там където сега е „ Марица Гарденс”, в старите планове беше планирано да е парк. Напълно възможен е и северен парк в източния край на реката”, смята архитект Топалова.

Тя разкрива, че в новия ОУП фигурира теза да се запази обработваемата земя.

„ Много странно е написаното, че това, което е в рамките на нашето землище, тези високи категории земи наистина, осигурявали изхранването на населението на Пловдив с пресни зеленчуци и храни. Първо, мащабът на свободните терени е съвсем малък. Второ- ¾ от територията е засята със слънчоглед. Говорим за обработваемата земя в южната част на града, между Прослав и Коматево- това са резервите за развитие на Пловдив.  Това землище трябва да се урбанизира. Това е нормално, а не да се случва парче по парче. Това в плана не е маркирано достатъчно добре. Отбелязано е, но не е маркирано като задание за следващо проектиране. Разбира се чудесното е, че се запазват двете основни ядра на опитните институти „Марица” и „Овощарския институт”. Но останалото е оставено малко не за себе си”, допълва авторката на независимата рецензия относно новия ОУП.

Тя дебело подчертава, че търси съмишленици в посока революционна промяна на мисленето за транспортната комуникация. „ Защото робуваме на тенденциите от миналия век. Робуваме на автомобилния поток и го улесняваме. Личните превозни средства, които насищат улиците, имат пълняемост 1,3. С две думи- човек и половина ползват около 6-7 квадратни метра от уличното пространство, търсят три места за паркиране през деня- на местодомуване, на месторабота и на посещение на обекти на обслужването. Замърсяват въздуха, обшумяват и в крайна сметка хабят бюджетните пари, за да се разширяват улиците. Автомобилният поток е като водата- всяко подобряване на улично пространство, което улеснява автомобилния поток, много скоро мултиплицира проблема, тъй като  привлича потока. В тази връзка моята битка е да се смени мястото на автомобила в градската среда. Ето, в новия ОУП отново е заложено разширението на „Гладстон” със съответното бутане на сгради. Това е така, защото ПУП-ът е одобрен. „Гладстон” е „Бродуеят” на Пловдив- има галерия, музей, парк, кино. Това е зона, в която трябва да щъкат хората, а не да минават транзит”, смята арх. Топалова.

Тя допълва, по нейно мнение булевард „Цар Борис III Обединител” няма място в града като транзитна артерия.

„ Трасето се пресича от транспорт, който най-често няма никакво отношение към тази зона- центъра. Този поток само пречи. И пренебрегва абсолютно пешеходеца. В момента, в който се намали движението по този булевард, цялото едно платно може да е за паркиране и ще реши този проблем в центъра на града. Автомобилният поток не трябва да се улеснява, а да се ограничава. Като, разбира се, се компенсира с масов, евтин, редовен, качествен масов транспорт. Да, шофьорът на лека кола се възползва от свободата си на избор, но той е принуден да го прави, защото когато ползва автобуса чака по 15 минути на спирка. Скоро четох например, че кметът на Богота осигурил едно трасе само за масов транспорт, като осигурил с общински средства пътническите коли да се движат една след друга. Така спестил пари от това общината да разширява пътища или да осигурява нови паркоместа. Трябва да се осигури за алтернативния транспорт пространство. Тогава хората ще си ползват личните коли само за външни на града неща”, казва на финал арх. Антоанета Топалова.

Дали общината ще вземе предвид забележките в рецензията й, предстои да разберем.

 

Споделете ни във:

11 коментара за “Арх. Антоанета Топалова: Новият Общ устройствен план стабилизира статуквото

 1. Щом “стабилизира статуквото”, значи ОУПлан НЕ Е …”НОВИЯТ”, не ли?
  Предъвкваме и преживяме все една и същата слама . . .
  (Докога ще ни бавят въжените линии между тепетата; а и асансьорите до Небета и до Джамбаза? Само с гребен канал под Гарата ще си останемЕ . . .)

 2. Идиотската идея да се затрудни и без това затрудненото автомобилното движение в интерес на гражданите означава, че всички, шофьори, пешеходци, велосипедисти, деца и болнави старци ще дишат още по-отровен въздух. И сега стоящите на едно място автомобили по задръстения тесен Гладстон са добра илюстрация на това. Заради тепетата и пешеходната зона градът от гарата до Марица се пресича изток – запад само на три места. Кое да затворим за автомобилите? Някои идеи днес изглеждат модерно, като велоалея изяла две трети от тротоар, но това не ги прави умни.

  1. Подкрепям горния коментар. Велоалеите на Иван Тотев са нарушение правата на гражданите за свободно придвижване. Те изяждат половината и повече от площта на тротоарите и човек излязъл от дома си трябва да се оглежда вече два пъти преди да пресече уличното платно. Такъв ще бъде и случаят с тунела под ж.п. гара – голям рисков и проблемен проект!
   ното платно!
   Да не се затварят улици за автомобилите, а да се включи отново тролейбусен транспорт, като по-евтин и по-бърз. Той беше лекомислено ликвидиран от управлението на бившия кмет!
   На трето и не най-маловажно място: Да се престане със затварянето наведнаж на два и повече булеварди,

  2. НЕ ПОДКРЕПЯМ горното от “напротив”, обаче подкрепям долното от Пеев.
   “Идиотски” идеи бяха проповядвани от сектата от Дания (не му помня името и не ви съветвам, ама софиянци го възвеличиха за Почетен Съселянин) че от ‘фтонобили Градът нямал бил нужда изобщо = ЯХВАЙТЕ ВЕЛОСИПЕДИ.
   Он има последователи и в Румелията, обаче арх. Топалова не му е ФАН (FAN = FANatic supporter) или активист, а застъпва значително по-умерени, балансирани идеи за ОГРАНИЧАВАНЕ на таратайките.
   Сиреч: недейте за едни цигари непременно да яхвата Конски Сили.
   (Една кака юрнала ДЖИПА без нужда, та попиляла десетина кротко паркирани комшии . . . от обикновена Глупост).
   А за велосипедаджийската Далавера покрай която Градът се лиши от цивилизовани тротоари е прав другият коментар.
   За НАЙ-ДЪЛГАТА ПЕШЕХОДНА ЗОНА В ГАЛАКТИКАТА будалите се гордеят сякаш сме Горно Нанадолнище, само че не са разрешени магаренца за пенсионерските покупки. Нито функционира електротранспорт (софиянците отдавна не си плащат за трамвая; нито изхранват “кондуктори” в скрита безработица).
   Така че има “напротив” пък после има ОНАКА!

 3. Представянето на АнализТопалова е добре сторено, Иво, ала забелЕзахме, че тя е “…е един от двамата експерти…”
  Кажи де, кажи си докрай ‘сичкото!
  Да не би вторият АНАЛиз да е малко по-МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ, а? А?
  Говорете, говорете!

 4. Както винаги колегата Тони Топалова (спасител на КАПАНА от Бутателите) е права по всички точки. Докрай!
  Има обаче и незасегнати проблеми, по която тя можеше да се възползва от възлагането и да изрази КАТЕГОРИЧНИ критики – без да се стеснява от Полит-Коректност пред РежимаБоБоТРИ на ГЕРБ, който е на път.
  Всеки момент почват да кО’пат под Гарата ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА за връзка север-юг. Както знаем от десетилетия (БЕТОННИЯ) без рампи, стълбища, подпорни стени, страховити пикалници връзката е най-лесна и ЕВТИНА И СИГУРНА НАД РЕЛСИТЕ. Над жирафите половин Африка биде премостена с ажурни стоманени структури от китайските …колеги. А да се опустоши ЦЕНТРАЛНА градска част от железничарите пред Гарата (и отвъд!) заради техни си нЕкакви далавери е …АНТИпловдивско.
  Две думи заслужаваше назначението за Главен Архитект без законния Конкурс на ПОСЛУШНИК на ПОСЛУШНИКА на АЯТОЛЛАХА.
  Оттам започнатото изперчване върху Джамбаз Тепе на поредната (след Альошата) нечия си отживяла “идеология” = Катедрала (върху ДВОРЦОВИ МОЗАЙКИ!) по заповед на … ВЪПРЕКИ ПЛАНА!. Автор – Ахрянов, отново.
  Зеленината по тепетата е неприкосновена, точка. Вместо да затревят обратно някаквиси махленски “игрища” на Джендем Тепе, Агитки Частници застрояват ЧИФЛИЦИ, фитнес зали и престъпления уж като КЛУБ … ами като искаш частен клуб иди си купи парцел в Града и го “облагородявай” на воля! Две думи можеше и за тази “подробност”

  1. тони, настоявам да си връзваш ВИНАГИ пред носа ДВОЙНА маска, не ги гледай заобикалящите те Будали. Че след нас …потоп се е задал! Горкият Град!

  1. Дано, дали – ама НАДАЛИ…
   Отбиват НОМЕРА!
   (Оня ден ГладАрх щял бил да ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДА дали да приватизира, парцелира ул. Иван Вазов, дали да задигне паветата в ЧАСТНО ДЕПО -ама честно, де!- и както за МегданЦентрал така и всички тия представления са преструвка, лъжа!)

 5. ,,Автомобилният поток не трябва да се улеснява, а да се ограничава. Като, разбира се, се компенсира с масов, евтин, редовен, качествен масов транспорт.” Съгласен, както и с останалите забележки, които да видим дали ще бъдат взети предвид.

  1. Като каза (цит.): “…масов, евтин, редовен, качествен масов транспорт…” допускаме, че под КАЧЕСТВЕН влиза ХИГИЕНИЧЕН = ЕЛЕКТРОТАНСПОРТ?
   Айде сега, не бива да наскърбяваме тружениците от АВТОБУСаджийската мафия (комбина с АСФАЛТаджийЦите и велосипедаджиите) – елекТРОЛЕИТЕ са отминат етап!
   Нека движим само НАПРЕД!
   НАГОРЕ!
   Никакви трамваи!
   Метрото да се забрани със закон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.