Александър Сипек: Пловдив е най-бързо развиващият се и растящ град в България

Актуално Градът Новини
Александър Сипек

“Това означава, че изключително бързо трябва да се обезпечи инфраструктурата, за да  отговорим на нуждите”, заяви по време на откриването на новата електрическата подстанция “Евмолпия” регионалният мениджър на EVN  

Дружеството ще отбележи 2 милиарда инвестиции у нас през 2022 г

“Пловдив е най-бързо развиващият се и растящ град в България, и това означава, че изключително бързо трябва да се обезпечи инфраструктурата, за да  отговорим на нуждите му” – това коментира пред Под тепето регионалният мениджър на EVN Александър Сипек, минути след откриването на първата за града от 20 години насам стационарна електрическа подстанция „Евмолпия“.

Сред официалните гости на откриването бяха Здравко Димитров, кмет на гр. Пловдив, Иван Стоянов, кмет на район Източен, както и Даниела Николова, зам.-областен управител на област Пловдив.

Новите мощности се намират на ул.“Богомил“ 95, в сърцето на нов жилищен квартал и са абсолютно безшумни. Обхватът на действие на подстанция ”Евмолпия” е централната и източна част на град Пловдив, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти, пораждащи необходимост от осигуряване на допълнителен капацитет на мрежата, допълни Сипек.

ЕVN влага 11,6 милиона лева в най-модерната електрическа подстанция в Пловдив

Инсталираната мощност е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA. Подстанцията е изцяло от закрит тип като присъединяването към мрежата е с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата  е едноетажна, с монолитна стоманобетонова конструкция и шумоизолация. Управлението, постоянният контрол и мониторинг на подстанцията се осъществяват  дистанционно чрез телемеханика от диспечерския център на EVN, който бе открит през юни тази година в Пловдив.

На церемонията присъстваха още представители на местния бизнес, експерти, на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), на изпълнителите на проекта и други

По този начин компанията отговаря на необходимостта да увеличи мощностите. Населението на Пловдив също се е увеличило и това предполага развитие на икономиката. Ето защо се предприемат мерки за увеличаване на електрозахранването, допълни регионалният мениджър на EVN. С новия проект на EVN България инвестициите на компанията за района на Пловдив от 2005 г. досега надминават половин милиард лева.

Следващата голяма инвестиция на дружеството ще бъдат водните котли в Топлофикация в града, каза още той.

През идната година EVN ще отбележи 2 милиарда лева инвестиции в България, от приватизацията до момента.

Александър Сипек увери, че както те, така и държавата държата искат да се уверят в готовността за посрещането на зимния сезон.

За целта се прави  регулярна проверка. В регионите, където се очаква по-сериозна зимна обстановка, се набляга на изграждане на кабелни линии под земята за по-голяма сигурност.

Стремим се да обезпечим и цели човешкия ресурс, с който разполагаме. Ние провеждаме активна кампания за ваксинация, по отношение на това максимален брой колеги да са ваксинирани, за да имаме хора на линия и да изпълняваме всички свои задачи. Компанията ни е ваксинирана на над средното ниво в страната”, съобщи директорът.

Относно цените на електроенергията той коментира, че дружеството е поставено под голям натиск и в предстоящия период ще има дефицит от над 100 млн. лв.

“Съвместно с институциите работим за преодоляване на тази ситуация и в същото време търсим решение това да е от полза за цялата страна. Отворени сме за идеи за подпомагане на ситуацията, но нещата зависят от решенията на компетентните институции”, коментира горещата тема Александър Сипек.

Подстанция „Евмолпия“, носеща едно от древните имена на Пловдив, е втората изцяло новоизградена подстанция на EVN. Първата такава подстанция на EVN беше изградена през 2011 г. до село Царацово до входа на автомагистрала Тракия към Пловдив.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Александър Сипек: Пловдив е най-бързо развиващият се и растящ град в България

  1. Става голямо надписване на сметките за парното отопление.Миналата година надписаха на майка ми 135 лева за парното и тази година има същият проблем.Никой не обръща внимание.Директорите на Топлофикацията в Пловдив си крият телефонните номера за да не можем да се оплачем и служителите си правят каквото си искат.Искат да си правят бонуси на гърба на тези възрастни хора и затова надписват сметките им.Това е срамота.Крайно време е да се обърне внимание и виновните да се накажат .

  2. Пловдив намалява стабилно и изобщо не може да се сравнява по развитие и стандарт на живот с София, Стара Загора или Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.