85 милиона за капиталови разходи през 2020-та

Актуално Власт Градът Живот Новини Политика

Завършването на зоопарка и старт на прословутия проект „Модър- Царевец” са част от инвестиционната програма

300 хиляди лева за инвестиции за всеки от градските райони

Администрацията не планира увеличение в заплатите на ръководния екип

85 милиона лева са определени за капиталови разходи в бюджетната 2020г., стана ясно днес. Програмата на общината включва завършването на първия етап от булевард Северен, за което не достигат около 2 милиона лева, както и даване на старт на втория етап от проекта до неговото пълно реализиране. Амбицията на новата местна власт е до края на годината да започне прословутият вече проект „Модър- Царевец”, който се актуализира в момента. Общината ще довърши и ангажимента си към Голямата Базилика. Тя финансира частта от проекта, която засяга градската инфраструктура около самия музей и асансьора за хора в неравностойно положение. В капиталовата програма е включено и завършването на зоопарка, като вече се върви в тази посока, след като надзорът се е съгласил да продължи работата. На дневен ред остава и проектът за Втори гребен канал, за който трябва да бъдат заделени 1 милион лева само за отчуждителни процедури.

Здравко Димитров заяви, че с част от капиталовата програма ще се изчистят неразплатени проекти от Европейска столица на културата. Не стана ясно обаче за кои проекти става въпрос. Вероятно за общинското дофинансиране в Епископска базилика.

Стана ясно още, че 1,2 милиона лева  ще бъдат заделени за издръжка на фондацията през тази и следващата бюджетни години. „Тя няма да остане в същия състав. Половината от екипа ще бъде съкратен”, обясни членът на УС на „Пловдив 2019” Илия Кирчев.

Администрацията не планира увеличение в заплатите на ръководния екип. Предвиден е ръст от 10 процента, но не повече от сто лева, при възнагражденията на общинските чиновници. 17 процента ще е увеличението на заплатите на учителите.

„Дори да повишим заплатите на ръководния екип, средствата за това идват от държавния бюджет и няма да ощетят пловдивския данъкоплатец, но няма да го направим”, уточни Кирчев. Кметът Здравко Димитров пък информира, че брутната му заплата е 1500 лева.

Всеки от районните кметове ще разполага с по 300 хиляди лева за капиталови инвестиции през бюджетната 2020г. , като по големите проекти ще се движат от централна община.

Отредените за здравеопазване средства от бюджета са 17,4 милиона лева. 6,4 млн.лв. са парите за спорт и младежки дейности, а парите за култура са близо 20 милиона лева, като 2 милиона ще бъдат разпределени през културния календар. Тази година археолозите ще разполагат с 250 хиляди лева за разкопки, а читалищата ще бъдат подпомогнати със 120 хиляди лева.

42 милиона лева от бюджета са предвидени за почистването на града, 5,2 млн.лв. за озеленяване, а 12 милиона ще отидат за благоустройство и регионално развитие. 26,3 милиона лева ще бъдат похарчени за пътища, а 3,2 милиона за улично осветление.

Функция образование

Функция образование взима лъвския пай от бюджета. Зам.-кметът Стефан Стоянов изброи част от фокусите на амбициозната програма в ресора му. Продължава програмата за иновации в класните стаи. Приоритет е преминаването на двусменен режим на обучение и целодневно такова. 20 от общо 52-те училища в града все още са на двусменен режим. Отделят се 500 хиляди лева за проектирането на две нови училища, за първи път от около 45 години.

„Предвиждаме допълнителни инвестиции в детски градини и ясли. В яслите не достигат 400-500 места, има недостиг на места и в градините. 800 деца все още посещават блокови детски градини, предимно в Южен и Тракия. А в Южен и Северен има базов недостиг на места в градините. Освен това откриваме и програма за училищните дворове. Всяко училище ще може да кандидатства за финансиране за подобряване на средата. Във фокус е и съдържанието в класната стая. Продължаваме да вървим в посока реформиране на образователните центрове с дуални паралелки, програмата за облачни технологии и Монтесори”, съобщи Стефан Стоянов

Споделете ни във:

1 коментар за “85 милиона за капиталови разходи през 2020-та

  1. приоритет е преминватенто на една смяна!!! затова ще се строят две нови даскала, пич,където гъча е най-голям, хуманитарната и математическата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.