АктуалноБизнесГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовини

78-годишният Миро пази ключа и тайните на „Петър Ченгелов“

Инвеститорът в бившия обувен завод „Петър Ченгелов” Боян Венев покани всички бивши служители на промишления гигант от времето преди промените и в годините на „Флавия” на Коледно тържество в двора на предприятието. На пресконференция днес той обяви, че с поредица от празнични събития ще се даде старт на новия живот на индустриалния парцел, вече под името Флавия Бизнес Парк.

Програмата започва на 16 декември с откриване на благотворителен коледен базар и състезание по ориентиране в откритите площи и сградния фонд на бившия „Петър Ченгелов”. Средствата от базара ще отидат за облагородяване на детска площадка в Кючук Париж, избрана с помощта на новия кмет на район Южен. На 17 декември ще се проведе атрактивна „екскейп аутдор” надпревара.

„ Ще поканим някои от бившите директори и служители на завода, с които имаме контакт. Възползвам се от случая днес обаче да поканя всички хора, които са работили в „Петър Ченлегов” и „Флавия” да заповядат на Коледното тържество, за да празнуваме заедно съживяването на индустриалното пространство. А те и да си спомнят за миналото. Ще дадем възможност на всеки, който иска да сподели спомени от обувния завод, да го направи на сцената. Освен това в рамките на коледните събития ще открием музей с предмети от предприятието”, обяви Боян Венев.

Тайните на бившия обувен завод „Петър Ченгелов“

Основното събитие ще е на 19 декември, когато ще бъде отворен вградения във фасадата на основния корпус в „Петър Ченлегов” Завет за поколенията, поставен през 1983г. В присъствието на кмета на града ще бъде поставен новия завет, който да бъде отворен през 2053г.

На този етап не е ясно колко от бившите служители в 70-годишния живот на обувното предприятие ще дойдат на тържествата в двора му. Със сигурност там обаче ще бъде един човек- 78-годишният Мирослав Чепишев, който работи в промишления парцел от 1968г. до ден днешен, без прекъсване. Той държи ключа за всяка от 400-те врати в завода. Живата му история е и талисман на младите хора, които са се заели със задачата да съживят мястото с ново съдържание и предназначение под името Флавия Бизнес Парк.

Мирослав Чепишев не е работил никъде другаде.  След като се уволнява от казармата започва в „Петър Ченгелов” през 1968г. И така до днес, вече 55 години.

„Той ни е ключът към предприятието”, казва за него Боян Венев. Миро, както му викат всички, е работил по времето на „Петър Ченгелов”, после в годините на „Флавия” и в краткото неясно време,в което завода се е казвал „Флавин”. Във времето на фалита и взимането от банката Чепишев е единственият служител в индустриалния парцел, който е бил на граждански договор, тъй като хората от ПИБ не са били наясно със същината на имота.

„ Когато дойдохме през декември 2019г. Миро се разхождаше с кутия от обувки, пълна с ключове… С няколкостотин ключа. Без него не можеш да се оправиш тук. В завода сме губили и брокери, и наематели, и гости. Когато имаш 400 заключени врати това може и да се случи. В началото, когато беше лудост, единствените служители на парка бяхме аз, Миро и едно куче Мечо. Миро до ден днешен е най-активният човек в парцела, и мен ме слага в малкия си джоб”, казва Боян Венев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Благодаря за информацията но аз съм по стар служител на завода Петър Ченгелов.След края на моята военна служба декември1961г.отЯнуари1962г.аз постъпих на работа в завода и работих до средата на1968г.Освен това моят вуйчо Стефан Чоков е един от основателите на първо кооперация и след това завод Петър Ченгелов.Ще уважа честването!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина