АктуалноБизнесГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовини

Тайните на бившия обувен завод „Петър Ченгелов“ (ГАЛЕРИЯ)

Какво са отшумелите десетилетия? Зрънце в пясъчния часовник на историята. Едно мигновение със стойност на цяла епоха”. Така започва в обръщението към читателите си Вера Сълчева в посветената на 30-годишнината на обувен завод „Петър Ченгелов” книга „Извисяване”. „Имат право обувните работници и специалистите законно да се гордеят, че са частица от работническата класа, родила се ведно с капитализма в България”, пише в типичен соц-патетичен стил в самото начало на първата част от творбата си авторката.

Какво са отшумелите десетилетия, можем да се запитаме и днес, вече в навечерието на 70- годишнината от създаването на огромното обувно предприятие. И четири десетилетия след написването на „Извисяване”. Миналото наистина е като песъчинка в часовника на историята на този знаков фабрикантски имот в район Южен, който и до днес съществува в същите обеми като в миналото, но без същото предназначение, разбира се.

Бившият завод към днешна дата вече е Флавия Бизнес Парк и представлява нестандартна идея за съживяване на загинали вече промишлен гиганти. Заводът материално е там, съществува, но само физически. Съдържанието му, естествено, е съвсем различно- никой към днешна дата не си представя как от някое от производствените помещения излиза 20-милионният чифт дамски обувки за износ към Съветския съюз. Защото пазарът не го позволява, а Съюза не съществува. Няма ги и машините, които да бълват еднакви чепици за 20 милиона руски жени. Няма ги и работническата класа, която „вървя по хълмовете на времето и в борби и победи натрупа опит, утвърди традиции, свърза съдби, изкова борци на свобода и социализъм”, както отбелязва Вера Сълчева в абсурдната към ден днешен соц-патетика.  Има обаче нови технологии, нови бизнес модели и нови икономически предизвикателства, на които залагат семейство предприемачи, решили да запазят бившия „Петър Ченгелов” и в по-ново време „Флавия” в автентичния му индустриален обем, но да го обживят с изцяло съвременно бизнес съдържание. Подхождат с невероятно отношение към промишленото минало на загиналия колос, за да го имплантират в модерния нов свят. В отношението си към историята стигат до там, че създават музей в административната сграда. Цял етаж,  в който можете да видите напълно запазения кабинет на генералния директор, прословутите модели на обувните майстори от „Петър Ченгелов”, произведени в милиони чифтове, старата техника от откриването на завода до последните му издихания, документи, печати и дори грамофонни плочи с български военни маршове, с които вероятно е била надъхвана „работническата класа”.

Само след броени дни предстои официалното откриване на Флавия Бизнес Парк, навръх 70-годишнината от първата обувка, произведена в завод „Петър Ченгелов”. И на четвъртата годишнина от влизането на новите инвеститори в предприятието- фамилия Веневи, която седи зад марката „Сивен” и няколко подобни иновативни модела за стари заводи в страната- два в София, във Вършец и Добринище. Младият Боян Венев е двигателят на всичко, което се случва в „Петър Ченгелов”.

Той практически живее в промишления парцел от 2019г., когато семейството го изкупува от Първа инвестиционна банка. Защо, вероятно се питат мнозина. Отговорът ще даде самото място, което се очертава като следващия бизнес, търговски, а защо не и обществен и научен център на Пловдив.

ИСТОРИЯТА

Боян Венев е запазил дори моторната белачка на картофи от гигантската столова на бившия „Петър Ченгелов”, в която са се хранили 3000 работници в най-силните години на предприятието. Основата й служи за крака на масата, на която младият предприемач посреща гостите си за делови разговори или интервюта, както е в нашия случай. Единствено има нов плот, тъй като старият е бил изгнил. Масата е в модерния офис на Боян, който е в съседство със запазената канцелария на генералния директор от соц време. Сякаш минало, настояще и бъдеще си подават ръка.

„ В музея, който направихме в административната сграда, има артефакти от създаването на завода преди 70 години- от обувки и машини за производството им, до компютри Правец 8, елки, механичен калкулатор и прочие. Ще отворим музея с откриването на бизнес парка. Разбира се, ще пуснем и комунистически песни от грамофон да вървят, за надъхване и атмосфера. Това в кръга на шегата, разбира се. Не съм от хората, които имат носталгия към тоталитарните времена или някакъв странен фетиш към тях- ама никак не ги приемам”, казва Боян Венев.

В бившия обувен завод има открита и запазена останала продукция от „Петър Ченгелов” и „Флавия” в по- нови времена, но тя не е за ползване, а е по-скоро музеен или колекционерски експонат- най-младата обувка, намерена след закупуването на завода е на 9 години. Моделите се предлагат на аукцион за благотворителна кауза по време на събитията за откриването на бизнес парка. Едно от тях е нестандартен Коледен базар в двора на бизнес парка.

БИЗНЕС ИДЕЯТА

„ Ние се занимаваме със стари имоти като цяло- имаме например два завода в София. Търсихме през 2019г. нов обект. Звъннаха ни от ПИБ и ни казаха, че имат нещо интересно. Показаха ни това съкровище, въпреки че приличаше на Чернобил- 5 години е било заключено предприятието. Преди това банката дава кредит на „Флавия” АД, но по този кредит предприятието фалира, а ПИБ става основен кредитор. Ние купихме само сградния фонд, при това не целия, а две-трети от него. Миналата седмица са продали и остатъка от парцела, на който ще има частна болница. В съседство от нас ще има огромен ритейл парк. А зоната се обособява вече като алтернативен бизнес и обществен център, макар и далеч от центъра на града. Без да искаме започнахме този процес”, обяснява Боян Венев.

В момента, в който преди четири години той и роднините му виждат мястото, виждат и потенциала в него. И атмосферата му, естествено. Купуват две-трети, а сделката преминава в средата на декември. Боян пристига в неработещия и заключен от пет години завод на 18 декември 2019г. късно вечерта, а на следващия ден организира първия ремонт- на административната страда, на покрива на която растели дървета. На 20-ти декември Боян Венев се разхожда из двора на новата си собственост и вижда плочата „Завет към поколенията”  на художествената фасада на бившия „Петър Ченгелов”, с ефектните сини фаянсови плочки и емблемата на предприятието. На нея пише „От първенците в труда в чест на 30 годишнината на обувен завод Петър Ченгелов да се отвори през 2003год.- 19.12.1983 год.”.

Заветът към поколенията

„Оказа се, че ние сме почнали да работим в „Петър Ченгелов” в рождения ден на завода преди 66 години. Към днешна дата са точно 70. Това няма как да не го приемаш символично и ни стана ясно, че това е нашият проект”, разказва Боян Венев.

С влизането му първата задача била имотът да се поизчисти. Следва облагородяване, ремонти и отдаване под наем за всякаква цел.

„Супер гъвкави сме с това за какво се наема дадено помещение. Крайната цел се обуславя от това да вземем вече нефункционален имот като обувен завод с 3 хиляди служители, и го да го преустройваме така, че да може да е полезно, да го върнем към живот в съвременността. Така да го преустроим, че на някого, по някакъв начин, да му върши работа. Тук има складове, офиси, шоурум, банкетен ресторант. Идват хората и казват какво им е нужно, какво искат, а ние преустройваме или не, ако го искат автентично. Старата столова например стана ресторант, хранителен магазин и детски център с две ескейп стаи. Готов комплекс. Защото столова за няколко хиляди души няма как да съществува, нали? Нужно е друго. Разбиваме го на парчета и го даваме. Не пипаме много преди да имаме запитване на клиента, тъй като не знаем на кой какво му трябва. Гъвкави сме и в преговорите си с наемателите- дали те ще си ремонтират помещенията, които искат, или ние го правим за наша сметка, като го калкулираме към наема. В повечето случаи се разбираме да е нещо смесено- те инвестират, но и ние. Освен това ние инвестираме постоянно в общите части, разбира се. Даваме оферти в неремонтиран вид, където наемът е нисък, и в ремонтиран вид, в който наемът се покачва с размера на инвестицията, като ние я разсрочваме из наема. Така в момента ние имаме много шарен набор от клиенти. Някои са на голи стени, други искат луксозни офиси- и двете съществуват тук. Не връщаме никого, редим пъзела така,      че да не си пречат един на друг. В момента сме пълни на над 50 процента. Сградите в периферията всички са отдадени, а сега правим двата големи вътрешни корпуса. Имаме 4 халета дадени, от 11. Скоро ще завършим фасадите на всички сгради, ще асфалтираме двора”, разкрива Боян Венев.

СЕМЕЙНИЯТ БИЗНЕС

Семейният бизнес на Веневи е група от компании, които се занимават с различни дейности. Бившите заводи, в които инвестират, се управляват по същия начин, по който и стария „Петър Ченгелов”. Фирмата майка е „Сивен”, която произвежда дрехи основно за чужбина.

Целият откупен от фамилията промишлен парцел в Южен се простира на 25 декара, а застроената площ в него е 23 500 квадратни метра по документи. Боян Венев изчислява, че продаваемата площ, с която разполагат, е 25 хиляди квадратни метра. Половината от тях вече имат стопани.

Очаквайте КОЙ Е ЧОВЕКЪТ КЛЮЧ В БИВШИЯ „ПЕТЪР ЧЕНГЕЛОВ” И КАКВО ОБЩО ИМА ГОЛЕМИЯТ ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР КОКО АЗАРЯН С БИВШИЯ ОБУВЕН ЗАВОД

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина