764 000 лева струват светофарните уредби по ремонтираната част на бул. “Руски”, много от тях не работят

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

764 000 лева с ДДС. Толкова струват светофарните уредби и прилежащите им пътни принадлежности по бул. „Руски”, ремонтиран основно с 30-милионния кредит в мандата на кмета Иван Тотев. Това излиза от отговора на зам.-кмета Пламен Райчев на питане, внесено от съветниците от  Демократична България Добромира Костова и Веселка Христамян. Той бе получен на провелата се този вторник сесия на Общински съвет, а цифрите в документа се споменаха някак мимоходом, тъй като по тях дискусия нямаше.

„ Как ви се струва тази цена? Завишена с много проценти, които са отишли не по предназначение? И на нас така ни се струва. Подготвяме нова серия въпроси и сигнали до общината, за да ги накараме поне да изпълняват законовите задължения и да гарантират безопасността на участниците в движението”, коментират похарчените пари за светофари съветниците от Демократична България.

Особеното в случая е, че голям процент от въпросните съоръжения, не работят. Става въпрос за общо 8 уредби по продължението на цялата ремонтирана отсечка, от кръговото на Гарата до „Шести септември”. Всъщност светлинните секции по тях функционират, но само на режим „жълто мигане”, тъй като ако се пуснат на работен режим ще бъдат създадени „големи задръжки на транспортните потоци”, както се изразяват в отговора си от администрацията. Такива са общо четирите уредби на развръзките с улиците „Преслав” и „Данаил Николаев”, двете на ул. „Петьофи” и двете на „Велико Търново”. Изводът е, че десетки хиляди левове са хвърлени в кошчето, за изграждане на очевидно непотребни и нефункционални съоръжения.

„  Няма нужда да обяснявам пространно колко точно е опасно за пешеходците и велосипедистите светофарите да работят в т.н. режим “жълто мигане”. Същият резултат би се получил, ако светофарите въобще не бяха монтирани”, коментира неработещите секции Добромира Костова.

Тя и колегите й очакват да получат техническите спецификации на съоръженията, в които общината е вложила над 750 хиляди лева, за да ги сравнят с пазарните цени.

Как да се придвижим с колело по Руски четете тук

Велоексперимент на Под тепето: Абсурден 14-минутен слалом по алеята на бул. „Руски”

Споделете ни във:

2 коментара за “764 000 лева струват светофарните уредби по ремонтираната част на бул. “Руски”, много от тях не работят

  1. Единствено светофарът на хотел „Лайпциг” е настроен така че да не пречи на автомобилното и на пешеходното движение. Всички останали са нагледно доказателство за качеството на градското управление в последните 10 години – безполезно, неразумно, разхитително и вредно за нормалните обществени процеси.

  2. Светофарите, както и безбройните кошчета за боклук бяха сложени, за да се надуе цената, то си е ясно. Но пък е добре, че светофарите не работят, тоест само мигат. Иначе пътят от гарата до 6-ти септември с кола щеше да трае колкото да се измине пеша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.