АктуалноБългарияГероите на деняГласовеМненияНовини

18-годишен е най-младият доброволец, гасил Младежкия хълм

Разказ от първо лице на Калоян Атанасов от ДФ „Пловдив 112“, който преди броени дни навърши пълнолетие

Седмицата бе белязана от множество пожари, но един ще остане задълго в съзнанието на пловдивчани – на 17-ти август горя един от символите на града – Младежкия хълм. Огнената стихия бе с мащаба на горски пожар, но в самото сърце на града.

Няколко екипа огнеборци гасят пожара на Младежкия хълм – СНИМКИ

Проблеми допълнително създаде фактът, че додстъпът за автомобили до хълма е само един, което затрудняваше придвижването на пожарните коли, а водоноска на „Паркове и градини“ подпомагаще водоснабдяването.

Пламналите храсти и треви гасяха три екипа огнеборци и доброволци часове наред. Стихията бе потушена преди да достигне близките сгради и да нанесе щети на гражданите.

Вижте разказ от първо лице на Калоян Атанасов /на заглавната снимка вляво/от ДФ „Пловдив 112“, който преди броени дни навърши пълнолетие и бе най-младият спасител на хълма.

След вдигането ни по тревога веднага започнахме координация с личния състав, като още от начало стана ясно, че участието ни ще бъде в две групи. Първата се събрахме в Първа служба на Пожарната,  взехме ръчни инструменти и тръгнахме към пожара. Втората група се разширяваше постоянно и множество колеги изявиха желание да се включат след работа. Общо седем души се борихме с пожара на място, а готовността възлизаше на над 12 души. След като пристигнахме на Младежкия хълм усетихме изключителната сила на природата и в същото време силата на човешката намеса.

Бяхме изпратени на източния край на пожара и моментално започнахме действия по неговото потушаване. Успяхме заедно с трима колеги доброволци и двама пожарникари да прекратим разпространяването на пожара в нашия периметър.„

В същото време три екипа на пожарната бяха започнали гасене на горната част на тепето. След спиране разпространението на пожара охранявахме и гасихме остатъчни огнища в продължение на час. Последва лична проверка от ръководителя на място, след която бяхме освободени, но въпреки това останахме в пълна бойна готовност да се върнем при нужда. Вторият екип беше отзован и не се наложи да се включи в действията по елиминиране на пожара. За щастие огнената стихия с мащаба на горски пожар, но в самия град Пловдив, бе потушена преди да достигне близките сгради и да нанесе щети на гражданите.“

През годините Доброволно формирование „Пловдив 112“ е помагало в потушаването на много горски пожари извън Пловдив.

Пловдивските доброволци от формирование „Пловдив 112“ не позволиха разрастването на пожара в Старосел

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина