АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

COVID удря психиката и либидото

Психологическите последствия от Ковид-19: Паник атаки, страхови неврози, еректилна дисфункция  и ятрофобия

Все повече медици от цял свят споделят, че наблюдават различни поствирусни реакции на организма, след прекаран коронавирус. Физическите последствия от COVID-19 са насочени обикновено към най-слабото място, единодушна е гилдията. Ето защо СЗО обсъжда поствирусните реакции да бъдат признати за самостоятелно заболяване. От друга страна вирусът засяга и психиката.

„Боледуването от COVID-19 има и психологическа страна. Следствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място доста време, след като са били напълно излекувани от болестта“, това споделя д-р Младен Владимиров – сертифициран кризисен психолог с повече от 15 години консултативна практика.

Д-р Владимиров говори и за пациенти, които споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при пациенти, които са били хоспитализирани, уточни той.

„Един страничен ефект, който се наблюдава при някои пациенти, но не се споделя, е еректилна дисфункция и/или влошена сексуална изява след прекаран COVID-19. Такива последици са споделяли пациенти в млада възраст.“

Кризисният психолог обръща внимание и на още една негативна последица, а именно повишеният страх от повторно разболяване, който може да се превърне в основа на организационни конфликти на работното място. Например, когато колега кашля често и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете.

Също така негативна последица е и т.нар. „ятрофобия“ (страх от лекари и медицински заведения) следствие COVID-19, поради което пациенти срещат страх да посетят лекар или зъболекар за рутинни медицински прегледи или манипулации“, каза още Младен Владимиров.

Той е част от инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки човек да вземе истински информирано решение.

С тази акция медиците напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина