АктуалноГрадътКултураНовини

170 години от първия светъл празник на Солунските братя в Града под тепетата

Шествие в Пловдив ще има

На 24 май 2021 г. сe навършват 170 години от първия светъл празник на Солунските братя в Града под тепетата и за разлика от миналата година шествие ще има.

На тази дата през 2020-та година новият световен ред принуди пловдивчани да честват делото на Св. Св. Кирил и Методий виртуално. Градът, който пръв вдига храм на създателите на славянската писменост, тогава не се събра на площада пред едноименната църква и най-старата българска гимназия. Не чу „На многая лета“ и „Върви, народе възродени“ от хора на храма и учениците под тепетата. За първи път в историята миналата година Пловдив чества Деня на българската просвета и култура и славянската писменост по Интернет… Противоепидемичните мерки срещу коронавируса замениха традиционните шествия с тържествена програма, предавана пряко от Община Пловдив чрез социалните мрежи.

Днес шествие ще има, макар и редуцирано.

Вижте програмата за празника по часове:

9.30 ч. – 10.00 ч. Празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в присъствието на Областния управител, Председателя на Общински съвет – Пловдив, Кмета на Община Пловдив, други официални лица и гости;

10.00 ч. Вратите на храма се отварят и към площада пред ГХП „Св.Св.Кирил и Методий“ се отправят официалните лица и гости, свещеници;

10.05 ч. Празнично слово на Кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров.

10.10 ч. Празнично слово на Началника на РУО – Пловдив г-жа Иванка Киркова;

10.15 ч. Празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай;

10.20 ч. Полагане на венци и цветя пред паметника на славянските равноапостоли;

10.30 ч. Начало на шествието към площад „Стефан Стамболов“.

Краят на шествието и кулминация на празничната програма преди обяд е на стълбите на „Каменица“. Там  около 11.00 часа, след като шествието пристигне, започва празничен концерт. Над 150 деца и ученици от хоровите формации и състави в ЦПЛР – Общински детски комплекс – Пловдив ще отправят своя поздрав към пловдивската общественост. Ще чуем изпълненията на Хор “Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева,  Хор на Пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Естрадно студио “Прима”, с ръководител Теодора Сталева, Формация за автентичен фолклор “Куклици”, с ръководител Виолета Щерева и Вокална група “Бамбини”, с ръководител Снежана Донева.

Всички те ще спазят традицията и ще изпеят  ЗАЕДНО химна  на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ , “Химн на Пловдив” и “Де е България” под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

От 11:00 ч в парк „Рибница“ в район Северен децата и техните родители могат да гледат постановката на театър „Барса“ „Хензел и Гретел“. Входът е свободен при спазване на всички противоепидемични мерки.Проявата е със съдействието на Община Пловдив.

13.00 часа –Ръководството на Интерконтинентална АРТ Фондация ХЕМ  кани на тържествено откриване на паметника на проф. Кирил Дженев. Паметникът ще бъде открит от Кмета на Пловдив Здравко Димитров. Събитието ще се състои пред сградата на ансамбъл „Тракия“ на ул. Даме Груев № 1 А.

Празничният концерт на откритата сцена на пл. „Ст. Самболов“1 пред Община Пловдив, с водещ актрисата Анна Танчева, започва в 17.00 ч.

С изпълнения на даровити деца от Народно Читалище „Цар Борис III и Царица Йоанна“, възпитаници на музикална школа „Арт Войс Център“, Китарен ансамбъл „Академика“ и солисти на АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив

Народно Читалище „Цар Борис III и Царица Йоанна“ ще представи музикалната си школа с класическите изпълнения на своите талантливи ученици: Борис Дюлгеров, Гергана Костадинова, Елена Бубарова, Снежана Кисьова, Стилиян Манев и Силвия Веселинова. Програмата включва изпълнения на Лист, Рахманинов, Шопен, Кабалевски, Клементи и др. Секретар на читалището е г-жа Даниела Желязкова, а музикален педагог – г-жа Росица Грозданова.

В концерта ще вземе участие и Китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив.  Репертоарът на “Академика” е разнообразен. Музикантите ще представят произведения от български автори, посветени на ансамбъла, образци от световната класика (аранжирани за състава), съвременни пиеси, изпълнени премиерно в България и др.

Солисти на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив

Класическа програма

Веселин Стоянов (пиано) – Шопен, 2 етюда; Рахманов, прелюд

Георги Иванов (акордеон) – Скарлати, соната; Франк, пиеса

Илиян Тиганев (пиано) – Думка, Чайковски

Юлия Милева (флейта) –  „Кантабиле и престо“ от Джордже Енеску. Клавирен съпровод – Мария Каназирска

Кристиян Христов – (флейта) Ф. А. Хофмайстер – Соната за флейта и пиано, опус 13, на пианото Мартин Даскалов.

Мартин Даскалов (пиано) – Лист по Паганини, етюд

Музикална школа „Арт Войс Център“ с главен вокален педагог Румяна Иванова участва с богата програма и атрактивни изпълнения на част от своите най-изявени таланти, между които Деница Караславова, Дими и известните от националния ефир чрез формата „Нова звезда“ Ивайла Терзиева, Виктория Димова и Елена Василева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина