16,5 милиона ще се търсят за довършването на Колежа и след новия кредит

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

16,5 милиона лева ще се търсят за довършването на стадион „Христо Ботев” и след тегленето на нов дългосрочен общински кредит, 12 милиона от който ще бъдат инвестирани в спортното съоръжение. В дебата по предложението в местния парламент основен акцент бе именно начина, по който общината ще осигури недостигащите средства в бъдещ момент.

„ Днес можем да гласуваме едни милиони за футбола в Пловдив. Трябва ли да го правим, след като футболът в България се управлява от един човек във видимо нетрезво състояние”, попита в началото на дискусията в ОбС съветникът Георги Величков. И посочи, че общо сметката за стадион „Христо Ботев” е 53 милиона лева, като неясно откъде ще дойдат 16,5 милиона, които няма да достигат и след теглене на заема. „Хвърляте прах в очите на феновете на Ботев”, обърна се към кмета Величков.

Здравко Димитров отговори, че с 12-те милиона от новия дългосрочен общински заем Колежа ще бъде готов дотолкова, че да може да приема футболни срещи. Останалите средства ще са за прилежащата инфраструктура към съоръжението.

„Днес ще гласуваме един финансов въпрос, а не спортен. Всички искаме спортът в Пловдив да се развива, но виждаме, че стадион „Ботев” е във финансова задънена улица”, коментира Владимир Славенски от Демократична България.

Независимият Слави Георгиев коментира, че разговорът е трябвало да бъде за стадион „Пловдив”, който е можел да се превърне във втори градски център. „Сега задоволяваме футболния егоизъм на два клуба. Сбъркана концепция, заради която теглим заем- строим два стадиона на 500 метра един от друг. Не си управляваме добре заемните средства. Не целият град е осветен, тротоарите не са оправени на всякъде, има разбити вътрешноградски улици, а ние ходим да обещаваме там, откъдето ще дойдат лесни гласове за избори”, коментира Слави Георгиев. Той посочи, че към момента липсва прозрачност на харченето на публичните средства за двата стадиона.

„Стотинка не може да се похарчи, без насрещен документ”, отговори му кметът Здравко Димитров. Георгиев отвърна, че администрацията може да е запозната с разходването на средствата, но съветниците не са.

„С тези пари отново стадиони няма да има. Залагате на следващите кметове хем да изплащат кредита, хем да търсят още пари за завършването им. Държавата трябва да вземе участие тук. Когато искаме да правим стадиони нека да е както трябва”, обясни Николай Радев от БСП.

В края на сметка предложението мина с гласовете на мнозинството в местния парламент, 7 гласуваха против, а шестима се въздържаха.

Споделете ни във:

2 thoughts on “16,5 милиона ще се търсят за довършването на Колежа и след новия кредит

  1. Единствено Градският СТАДИОН ПЛОВДИВ заслужава разноски усилия грижи и развитие.

    Клубовете са си частни дружества и не сме им задължени да им плащаме строителството и инфраструктурата. Има си МИЛИОНЕРИ –да не си пра’ят сметките без кръчмаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.