11 милиона лева е бюджета на ОФ “Пловдив 2019“ за годината

Актуално Градът Под лупа

Общинският съвет гласува и отчета за миналата

По време на бурния дебат имаше обвинения в непрозрачност и обслужване на чужди интереси

Директорът на фондацията Кирил Велчев отговори на всички въпроси на опозицията (ВИДЕО)

Таня Грозданова

11 073 950 лева e бюджетът на Общинска фондация “Пловдив 2019” за настоящата година, в която градът носи титлата Европейска столица на културата. Той бе приет след едночасови дебати в местния парламент днес  с 28 гласа “за”, 14 “против” и нито един “въздържал се”.

Съветниците гласуваха преди това и отчета на Фондацията за изминалата година. И неговото обсъждане бе близо час. По това време валяха многобройни въпроси и препоръки от съветници към ръководството на фондацията, като основните бяха за по-голяма детайлност в отчетите.

Изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев отговаряше на  всички въпроси. В залата бяха още артистичният директор Светлана Куюмджиева, заместник – изпълнителния директор Радост Иванова и Цветелина Пенева, която отговаря за връзките с обществеността. Не присъстваше нито един член на така наречената гражданска квота, нито председателят на  Управителния съвет – кметът Иван Тотев.

Първа взе думата Петя Манева от БСП, която се обяви за по-подробни отчети и изказа съмнения, че първото събитие в рамките на ЕСК тази година – изложбата за тютюна в „СКЛАД“, подменя историческата истина и обслужва чужди интереси.

Отчетът на фондацията е формален и предизвиква съмнения за целесъобразността за използване на средствата, особено за откриващото събитие. Най-малко трябваше да направите детайлна разбивка за това“, посочи председателят на групата съветници на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

„Каква е сумата, която е дала „Пловдив 2019″ за трите най-големи събития, които финансира  и как се разпределят приходите от билети“, попита съпартиецът й Евелин Парасков.

„Има ли някой, който да не знае, че утре е 1 март, а днес свършва февруари? В нашата фирма, до 17 часа живи-умрели счетоводителите трябва да предадат отчета си на куриера за шефа. Последното тримесечие на м.г. свършви на 31 декември. И отчетът трябваше да го имаме досега. Това показва липса на желание. Няма проблем един счетоводител да удари три клавиша и да види до този момент, колко сме изхарчили към дата 28 февруари. За мен това не е проблем, а липса на желание“, категорично заяви  съветникът от ДСБ Божидар Здравков и допълни, че според него във фондацията има хора, които разбират от счетоводство.

„Как е възможно едно училище с бюджет от 3,7 млн. лв. и един счетоводител да има точен и ясен отчет в края на всеки месец, а при вас с цял отдел от 8 счетоводители да не може? Ами, вземете ги сменете!“, избухна  председателят на групата на левицата Николай Радев и даде примери как работят в ръководената от него Английска гимназия финансистите.

Стефан Послийски от ВМРО-БНД заяви, че ако фондацията направи партия, с бюджета, който разпределя само за маркетинг и реклама, в размер на 1 743 744 лв., ще спечели  местните избори.

Слави Георгиев от ПФ изказа мнение, че вместо самобитна творческа култура, в програмата са застъпени модернистични проекти на неолиберализма, а най-посещаваните събития са от Културния календар на  Общината. По думите му, не се забелязва ефекта, а важните събития на Пловдив 2019, за които се дават нашите пари, не са посещавани. Той попита защо има конфликти с УС и колко пъти се е подменил неговия състав.

От опозицията питаха още за разходите и ефективността на рекламата, заплатите на администрация във фондацията и преходния остатък по бюджета от миналата година.

Директорът на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев се опита да отговори на всички зазадени  въпроси, но част от отговорите му не задоволиха питащите съветници.

ЕК иска да види как този проект достига до хората чрез програми и брошури, обясни той по повод разходите за реклама.

„Вчера в Драматичния театър се видях със зам.-министъра на културата Амелия Гешева и тя каза, че започваме да работим с всички посолства. Откриването бе едва в началото на 2019 г. и оттук нататък тепърва ще даваме средства, за да работи най-големият европейски проект за култура, отбеляза Велчев.

„Средната заплата във фондацията е като тази в община Пловдив. Ще дадем детайлна справка за възнагражденията, както и за щатното разписание. Имайте предвид, че в щатното разписание има незаети места, но в бюджета са вкарани и заплатите за тях,“ отговори Велчев.

Той апелира към съветниците да дадат ясен пример какъв точно отчет искат да видят, като обяви, че във фондацията има 8 души, които се занимават с отчитането на проектите и всеки един има своите специфики. Велчев изрази недоумение от факта, че до миналата година отчетите са били разбираеми за съветниците и те са ги гласували, а сега без да е променяна формата им, са се превърнали в неразбираеми.

Най-голямото перо в разходната част на бюджета са дейности, свързани с програмата на Европейска столица на културата – 7 806 906 лева; следват 1 743 744 лева за маркетинг и реклама; 1 469 000 лева за административна дейност; 50 000 лева за международна дейност и 4 300 лева стари задължения.

Що се отнася до приходната част, то 7 123 980 лева са средствата, които фондацията ще получи по бюджета си от Община Пловдив; 3 207 970 лева се явяват остатък от миналогодишните общински средства по проекта; 694 000 лева са очакваните приходи от дарения и спонсорство на базата сключени договори и 48 000 лева – прогнозни приходи от стопанска дейност.

Финалното плащане по откриващото събитие е направено през януари и е в размер на 557 641 лева.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.