АктуалноГрадътКултураНовини

Цирковите артисти в Тракия канят публиката на сцената (СНИМКИ)

Най-голямото струпване на артисти от пътуващите театри CITI е в Тракия

Първият ден премина без дъжд, но с много емоции, усмивки и изненади

Пътуващите театри от обединението CITI изнесоха своите първи представления в Тракия снощи пред стотици впечатлени пловдивчани – деца и възрастни. Всички гости останаха доволни от уникалните театрални и циркови представления, които включваха клоуни, музиканти, жонгльори, танцьори и куп други атрактивни артисти, които виждаме за пръв път в България.

Тракия посрещна дружелюбно Пловдив Каравана – проектът с пътуващи театри, по който до нас пристигнаха уникалните компании в обединението CITI. Сред тях има екипи от Франция, Белгия, Швейцария и Италия. В парка между училищата „Черноризец Храбър“ и „Димитър Матевски“ (зад паметника на Николапетковистите) са настанени десетки каравани, които артистите използват не само, за да се подготвят за представления, но и да живеят. Самата трупа каравани е достатъчно впечатляваща.

Най-атрактивни, разбира се, са представленията. Разнообразни като медия и тематика, те са атрактивни както за децата, така и за големите. Вчера тракийци успяха да гледат „Илиада завинаги“ с хартиени кукли. След него се игра „Къде е радостта?“ в специално изграден купол, слушайки превод в слушалки. Самият спектакъл се игра с малки кукли и фигурки, изключително атрактивни за децата.

Фокусът на вечерта бе танцовият спектакъл „Селото“. Десетки артисти изиграха танцово-театралното представление на самата поляна, заобиколени от публиката, настанена непосредствено до тях на столове или седнали на хълмчета и на поляната. Зрителите проследиха живота на село, от идиличното минало, през завладяването им от агресивни врагове на големи породисти коне, през модернизацията и живота от 20 век с диско музиката, алкохола и сбиванията в заведенията, както и намигване към френските „жълти жилетки“. Спектакълът все пак завърши с хепи енд и всички, заедно с публиката – деца и големи, се включиха в общ танц.

Финалът на вечерта бе отново в купола с „Музикална градина“. Френски артист показа атрактивни музикални инструменти, като свири на краставица, патладжан, асистира му момче от публиката на кларинет с градинска лейка. Клоун направи поредица акробатични номера и забавлява публиката, а накрая имаше и поредица уроци по танци, а специалната изненада бе и българска народна песен, изсвирена и изпята от френските артисти. Уменията на чуждестранните артисти да въвличат публиката в представленията накараха всички да усетят магията на цирка и театъра в максимална степен.

Представленията в Тракия продължават до другата неделя, а пълна програма може да видите от тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина