АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Търсят социални жилища за ромите с незаконни къщи във Войводиново

Областният управител щял да посочи къде да бъдат настанени

Огледът в опасните постройки показал, че жителите им притежават скъпа техника, което значи, че не са бедни, разказа Димитър Иванов

Според кмета на Община Марица това ще успокои напрежението

Соня Попова

Държавата и местната власт трябва да намерят социални жилища за близо 50 човека, обитавали незаконните постройки в ромската махала на пловдивското село Войводиново. Това стана ясно след днешната среща, организирана от кмета на Община Марица Димитър Иванов.

Постигнахме консенсус, поисках помощ от държавата и я получих в лицето на заместник-областния управител Петър Петров. Това заяви след срещата си с представители на инициативния комитет на жители на село Войводиново, които са против там да живеят роми, представители на ромската общност от селото, на областната управа и местната власт, кметът на Община Марица Димитър Иванов. Срещата се състоя днес преди обяд в сградата на бощината на бул.“Марица – Север“ в Пловдив.

Припомняме, че жителите на Войводиново дойдоха на място с развят трибагреник и обявиха пред журналисти на улицата, че подозират връзка между огромния пожар в цех за преработка на месо в селото от снощи, протестите и опита да се върнат ромите в техните незаконни къщи.

Димитър Иванов уточни, че предстои среща и с областния управител на Пловдив Здравко Димитров, на която ще се търсят социални жилища за ромите с незаконни къщи. По думите му, Община Марица не разполага с такива жилища.

„Става въпрос за около 50 човека, които са регистрирани там. Жилищата на горещия терен са с изпочупени прозорци врати, нямат ток и вода, а не е редно да ги оставим на улицата. Ще бъдат настанени,“ заяви Иванов.

На въпроса „къде“ той отвърна, че това ще каже областния управител.

„На ул. „Победа“ в селото има регистрирани около 50 човека. Останалите имат регистрация в други домове в село Войводиново. Там е вече частен случай. Все още издирваме някои лица ще се извърши проверка с органите на МВР колко от тях пребивават в тези домове,“ разказа кметът Иванов.

Според информацията на кмета, тези хора са работили на различни места. Част от тях вече са си наели квартири и разполагат с пари. Като доказателство за това той посочи, че при огледите в незаконните опасни постройки е било открито доста скъпо оборудване.

До сега той не е потърсен от кмета на селото, нито от жители на махалата за осигуряване на социални жилища. Който желае е добре дошъл да си пусне молба за социално жилище, обяви кметът на Марица. Той е категоричен, че настаняването на ромите в социални жилища ще успокои напрежението в селото.

За терена има съдебен спор, изчакваме съда де се произнесе, след което ще се съобразим с мнението на селото за него.

Присъстващите на срещата роми не са доволни от решението, тъй като искали да се върнат в домовете си във Войводиново. Недко Асенов от фондация „Рома“ заяви, че очаква спешна намеса на държавата, за да бъде разрешен проблема с жилищата на ромите, останали без дом.

По последни данни до момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала на селото, за други 17 са издадени заповеди, като 15 от тях се обжалват в съда.

Припомняме, че напрежението във Войводиново ескалира отново, след като в събота няколко ромски семейства се опитаха да се върнат в домовете си. Това провокира недоволството на жителите на селото, които са категорични, че няма да допуснат мургавите си съселяни да се върнат обратно и се наложи спешната намеса на полицията и жандармерията.

На срещата стана ясно още, че след конфликта в селото обитателите на опасните незаконни постройки са настанени временно в Столипиново при роднини.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина