АктуалноГрадътМненияПод ножа

Социалистка съзря обслужване на чужди интереси в изложбата ДИМ

Петя Манева обвини „Пловдив 2019“ в подмяна на историята заради техническа грешка под снимка в експозицията

Светлана Куюмджиева: Не става ясно, как грешка в етикет на фотографията може да доведе до „подмяна на историята“

Таня Грозданова, Иво Дернев

Петя Манева от БСП обвини арт директора на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева в обслужване на чужди интереси и подмяна на историческата истина на сесията на общински съвет днес, в която бе приет бюджета на фондацията за тази година. Тежкото заключение социалистката направила след разглеждане на изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ в СКЛАД.  „Разтревожена съм, че в тази експозиция е нарушена обективността. Всеки един от нашето поколение е запознат с основните факти, но тук има и втори план. Много тънко се подменят едни думички с други, като например в снимката от Балканската война. На нея се вижда офицер с фуражка на главата, който подава цигара на военнопленници с фесове. Текстът под снимката е: „Турски военен черпи с цигара военнопленник“. В никакъв случай този военен не е турски военен. Балканската война е част от историята на България, с която ние се гордеем  и никой няма право да подменя историята“, каза Манева от трибуната и показа копие от снимката.

dav

Манева даде и друг пример от видяното. По думите ѝ на снимката с надпис „Български селяни пушат чибуци“ не били снимани етнически българи.

После тя се обърна конкретно към артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева, по чиято идея е изложбата, с думите: „Г-жо Куюмджиева, не видяхте ли това? Кой носи отговорност? Чии интереси защитавате? Да, вярно е, че Вие се застраховате с едно изречение в самото начало, в което казва, че Тютюневите истории разказвали една различна история на България и представят различен,  нов фокус на познати исторически събитията. Всеки има право на собствени интерпретации, но никой няма право да подменя историята”.

На самата Светлана Куюмджиева не й бе даден шанс да отговори. Под тепето обаче я потърси за коментар.

„По време на сесията на общински съвет изложбата „Дим. Истории за тютюна“, с която се откри Европейската столица на културата, беше атакувана за „подмяна на историята“ с аргумента, че е открита техническа грешка в един от етикетите на фотографиите. Става дума за фотография, представяща военен, който черпи с цигари военнопленници по време на Балканската война. Войникът не е турски, както пише на етикета, турски са военнопленниците. Фотографията е част от цял тематичен раздел на изложбата, придружен с коректен и пределно информативен исторически текст за войните. Не става ясно, как грешка в етикет на фотографията може да доведе до „подмяна на историята“. Още по-малко се разбира, с какво точно могат да заплашат историята селяните в носии, които пушат чибуци от друга, цитирана фотография. Между тях има и турци, и българи. Някои пушат чибуци, други – лули. А и в текста под фотографията пише буквално „Селяни в народни носии пушат чибуци”, а не български селяни. Не бих искала да мисля, че някой може и трябва да се възмущава от факта, че дори и във времена на войни и подтисничество се прокрадва някакъв елемент на човещина и събиране на хора от различни етноси и от воюващи армии, макар и през вреден навик като пушенето. По българските земи от векове живеят различни етноси и групи, носят и фесове, и калпаци, и понякога са просто заедно. Точно Пловдив има може би най-богат опит с това историческо, мултиетническо, пъстро културно заедно. Бих искала да напомня, че изложбата „Дим. Истории за тютюна“ е консултирана от най-авторитетни историци и преподаватели по история в България. Да се подхвърлят обвинения за „историческа подмяна“ с толкова лека ръка е несериозно”, заяви Светлана Куюмджиева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина