АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Славчо Атанасов в отговор на Зико: Наследих преходен остатък от заема на Чомаков

Г-н кмете, кажете най-накрая какво наследство поехте от Иван Тотев, вместо да гледате десетилетие назад, призовава бившият градоначалник

„ Няколко пъти новият кмет на Пловдив г-н Димитров заяви пред медиите, че е било лесно да се управлява през 2007 г., когато започна моят мандат. Основанието за това бил наличният преходен остатък в сметките на общината от 40 млн.лв., завещани ми от д-р Чомаков. Необяснимо и странно е това фокусиране във време отпреди 10 години, при положение, че само допреди няколко месеца Пловдив се управляваше в продължение на осем години от партийния началник на Здравко Димитров – г-н Иван Тотев”, заявява в позиция до медиите бившият градоначалник и настоящ народен представител Славчо Атанасов. Той излезе с коментар относно изявленията на настоящият кмет, че наследените от мандата на Чомаков 40 милиона лева са като „смел сън” за настоящата администрация.

Ето какво казва още в позицията си Славчо Атанасов:

А сега с фактите:

Виждам, че като говорите за лесното управление при мен, пропускате факта, че моят предшественик в общината д-р Чомаков изтегли заем в размер на 50 млн.лв., колосална за онова време сума, която изплащахме основно аз и Иван Тотев.

Нека да бъдем точни – парите, които наследихме, бяха 34 млн.лв. Прекрасно знаете, г-н кмете, това не са свежи пари, това е преходен остатък именно от заема, обвързан с конкретни обекти. Да припомним, че през 2006 година кметът д-р Чомаков подписа договор за 50 млн.лв. заем, като банката осигуряваше по 12,5 млн.лв. годишно.

С тези пари се предвиждаше реализация на сериозна капиталова програма: Разширение на бул. „Източен“, ремонт на Асеновградски надлез, моста Адата, Панаирния мост и нов мост на „Герджика“. С тези пари се разшири бул.“ Руски“, бул. „Марица –Юг“ и бул. „Победа“. В края на 2007 година ние заварихме подписани договори с изпълнителите и налични пари за тяхната реализация от заема.

Освен това, заварихме договори и за ремонта на Културния дом – 22 млн.лв., Четвъртък пазар – 7 млн.лв., Екологичен завод – 20 млн.лв., които не бяха обезпечени финансово. Ние осигурихме финансиране от 22 млн.лв. и за основния ремонт на най големия пловдивски булевард „България” – 7 километра с изцяло нова подземна инфраструктура – топлопроводи, водопроводи, канализация и газификация. На булеварда изградихме нови близо 1000 паркоместа. Пожелавам Ви, г-н Димитров да реализирате подобна строителна програма и във вашия мандат.

Трябва да припомня, че ако говорим за чист подарък, това е сумата от 26 млн. лева за софийските бали – пари, които г-н Тотев получи. Отново ще подчертая, това са свежи пари, които нямат нищо общо с преходния остатък, които не са обвързани със строителството на конкретни обекти и които дадоха силен старт на управлението на г-н Тотев в първия му мандат. Не само че оставихме свежи пари в общината, но и не натоварихме бюджета с нито един лев заем от моя мандат. А всеки заем трябва да се връща, нали, г-н Димитров? Иначе много лесно се теглят.

  Ще припомня и още нещо, по време на предизборната кампания бях единственият, който предупреждаваше за тежкото финансодво състояние на общината. Тогава вие мълчахте, нещо повече, твърдяхте, че с община Пловдив всичко е наред. Днес моите думи се потвържадават. Затова, г-н Димитров, кажете най-накрая, какво наследихте от Иван Тотев, вместо да се връщате десетилетия назад в мандат, в който и вие бяхте пряк участник. Историята не помни успешен кмет, който, вместо да гледа своята работа, непрестанно се оправдава с мандатите на своите предшественици.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Тоя не само от финанси не разбира. Тъп е като галош. Дори Винету едва ли е прочел. Другият пък беше крадеца на века. Егаси , от тая измет герберастка не можем да се оттървем.Имаше един почтен и можещ кмет на Пловдив и затова като дойдат избори всички се обединяват срещу него.ГЕРБ сами не могат да го бият , затова ги подкрепя и другата измет –шантонерката Здравка , титюци и бидони , червения шопар гергелан , бандитите на търев и разбира се мангалите.И пак по нощите подправят протоколи.Ама както е тръгнало падат от власт и ще напълнят пандизите.А СЕГАШНИЯ с камъни ще го гонят.

  2. Славе , остави го тоя глупак. Той горкия от финанси не разбира.Това не е да тупаш баскетболната топка с цялото ми уважение към този спорт. Но той е твърде далече от управлението на една община.Тоя е по- зле и от маминия ваню.Ех , Пловдив, Пловдив. Аман от герберастки недоразумения.Че и мега крадливи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина