АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Разходка из новата галерия на Гладстон (ГАЛЕРИЯ)

Обемите и естествената светлина са най-големите предимства на изложбена зала „2019”

Сградата разполага с две експозиционни зали, малко кафене и конферентна зала

Със сигурност е нужен цял екип за грижата и менажирането на  сградата

Иво Дернев

Чисто новата галерия на Пловдив- изложбена зала „2019” на Гладстон ще отвори вратите си за публиката за първи път идния понеделник. Днес Под тепето посети мястото за култура, за да надникне зад витрините му и да проследи организацията за откриващата изложба  „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“, което се движи от екипа на Градска художествена галерия. Сградата отвътре все още няма напълно готов вид, тъй като предстои основното почистване и реалното социализиране на пространствата, но може да се добие реална представа за вътрешната визия на галерията.

Още на пръв поглед се открояват най- големите й предимства- естествената светлина и обемите, каквито няма в нито една друга изложбена зала в града. Тези предимства обаче ще водят и до много сериозни режийни разходи.

Постройката разполага с две експозиционни помещения- едно голямо и едно по-малко. И двете имат стъклени покриви. Особено голямата зала има обеми, които позволяват организирането на всякакви изложби и събития. Осветлението върху вече подредените картини от откриващата изложба ще идва от телата под стъклените покриви. Там са монтирани и редица камери за видеонаблюдение. Технически залата също е обезпечена така, че да отговаря на съвременните изисквания за звук и експозиционни възможности. Адекватна е и системата за окачване. Натрапчиви за окото обаче са множеството климатични системи в експозиционните зали. Това обаче изглежда ще е работещ вариант тези сериозни вътрешни обеми да бъдат отоплявани през зимата и охлаждани през лятото.

Площите за изложби са основната част от новата сграда В й преддверието е ситуирано малко кафене , а на втория етаж ще функционира конферентна зала и административен офис. На подземното ниво са разположени тоалетните.

Залата ще хареса на едни, но вероятно няма да допадне на други. Чисто новата сграда за култура обаче вече е факт и започва живота си. Сигурно е едно- ще е нужен цял екип за грижата и менажирането на новата галерия. Сигурно е и друго- издръжката на сградата ще е истинско предизвикателство. Тя ще трябва да живее 365 дни в годината и да бумти от събития за всякакви публики, за да се самоиздържа.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина