АктуалноКриминалеНовиниСъдТемида

Професор поиска отвод от съдия заради Фейсбук

Преподавател от УХТ, обвинен в подкуп, заяви че имал 28 общи приятели със съдийка от Окръжния съд – Пловдив

Интересен съдебен „бисер“ има от днес в Пловдив. Поискаха отвод на съдия в Окръжен съд с мотива, че има общи приятели в социалната мрежа с обвиняемия.

Професорът от Университета по хранителни технологии Николай Банков, който е обвинен, че искал пари от студенти, за да им „даде“ изпитите по „Теоретична електротехника“, поиска отвод на пловдивската съдийка Елена Захова заради 28 общи „приятели“ във Facebook.

Професорът за втори път иска отвод от член на съдебния състав. На предишното заседание по делото бе искан и получен отвод от съдебен заседател Анна Гигова, понеже членувала в едно и също туристическо дружество с Банков. Днес той отново се позова на членството си в ТД „Руен“ и изтъкна, че съдия Елена Захова – председател на тричленния състав, също практикувала това хоби и на походите се срещала с негови приятели.

Съдия Елена Захова отказа да си направи отвод, като поясни, че в декларацията си пред ВСС е декларирала туристическото си хоби, няма спомен да е била на едно и също събитие или преход с проф. Банков и няма как да следи всички членове на групите, с които ходи на преходи.

„Голяма част от така наречените ми „приятели“ са от групи за пътешествия или стоки за бебета и деца. Не може да се приеме, че по някакъв начин това влияе върху служебните задължения на съдията“, мотивира се Захова и допълни, че е напълно допустимо магистрат да има Фейсбук профил, в който да отразява събития от личния си живот, като спазва правилото да не уронва личния си престиж и този на съдебната система.

Забавният мотив бие този от миналата седмица, когато служебната защита на един от наркотрафикнатите, заловени в Столипинов с половин килограм хероин, изтъкна как той мислел, че превозва билки в мотивите си за по-лека мярка за неотклонение. Тогава съдия Петко Минев не уважи молбата им и подчерта, че съда не знае за билки в „бяло прахообразно състояние.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Всички знаем какво е нивото на студентите в момента. Те също знаят, че със меко казано скромните си знания по ТОЕ , да не кажа никакви няма как да си вземат изпита. Но пък затова преподавателите било то и професори (по наше време беше доцент), трябва да им предадът и този урок – как се поема отговорност .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина