АктуалноНовиниСъдТемида

Протестиращите в защита на парка в Кършияка – радостни

Инвеститорът Байрам Солак загуби делото в Административен съд срещу район Северен

„Протестът в Кършияка спечели делото в Пловдив срещу изграждането на паркинг в парка зад хотел Санкт Петербург!“ – написаха протестиращите в защита на парка зад хотел Санкт Петербург.

В интерес на истината делото, за което става дума, е образувано по жалба на Байрям Сали Солак от село Мулдава, който се води собственик на спорния зелен терен зад хотел „Санкт Петербург“, срещу мълчалив отказ на кмета на „Северен“ Ральо Ралев за изграждане на временно съоръжение по чл. 55 от ЗУТ – паркинг с вход от улица „Полковник Дрангов“ по границата с парк-хотела.

На 6 юни т.г. съдия Несторова отложи делото за септември, заради редица неуредици в жалбата и поиска още документи от двете страни. Тогава ИК“Да спасим парка зад х-л Санкт Петербург“ внесе свои искания и доказателства по делото.

Протестиращите в защита на парка в Кършияка дойдоха с жълти жилетки пред Административния съд

Протестиращите в защита на парка в Кършияка  имат основание да са радостни.

Вижте какво написаха:

„През месец март тази година в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив  бе извършена поголовна сеч на вековни дървета и след намерения парка да бъде заграден за достъп на живущите от квартала, а в последствие и застроен, жителите от район „Северен“  в Пловдив организираха спонтанен протест в защита на зелената площ и успяха да усоетят намеренията на частния инвеститор. Гражданската инциатива бързо успя да се разрасне, като жителите успяха да се самоорганизират, за да  изчистят и облагородят зелената площ, която от години вече не се поддържа от никого. Те засяха над 60 млади фиданки на мястото на незаконно изсечените по-рано близо 70 дървета, сред които и вековни такива. Хората от квартала, начело с председателя на инициативния комитет за спасяването на парка Асен Костов и зам. председателя Стойчо Андреев в продължение на близо 3 месеца не преставаха да се срещат с институции и да информират всички пловдивчани за схемите, които са се разигравали на бившия общински терен през недалечното минало.

Съдът остави без движение жалбата на инвеститора срещу мълчаливия отказ за изграждане на паркинга. Към настоящия момент обаче паркът по-скоро е заприличал на „джунгла“, както хората от квартала възмутително отбелязват. Тъй като казусът остава нерешен от предишната общинска власт инциативният комитет реши да излъчи независими кандидат за кмет на район Северен, както и кандидати за общински съветници, които бяха издигнати от Демократична България. Един от лидерите на протеста, в лицето на Асен Костов, който е надпартиен кандидат за кмет на район Северен, присъства в съдебната зала заедно с водача на листата Йордан Иванов и кандидатите за общински съветници от Демократична България в лицето на Добромира Костова и Милена Найденова от Зелено Движение. В съдебното заседание присъства и Стойчо Андреев, който е кандидат за общински съветник от гражданската квота като представител на протеста в Кършияка.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина