АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Президентът откри нова инвестиция за общо 70 милиона лева в стъкларския завод

Би Ей Глас вложи 7,3 млн.лв. в филтър за вредни емисии, 57 милиона струва новата пещ в предприятието

Иво Дернев

Президентът Румен Радев дойде днес в Пловдив, за да открие мащабна инвестиция на португалската компания Би Ей Глас в Стъкларския завод. Само година и половина след като закупи предприятието, BA успя да завърши новите  мощности, в които дружеството вложи общо близо 70 милиона лева.

Вече функционират филтърът за вредни емисии, в който са инвестирани 7,3 млн.лв., както и новият склад с площ от 10 хиляди квадратни метра и инвестиция от 5,4 млн.лв. Работи и така нужната за амбициите на компанията новата Пещ 4, през която ще минават 120 хиляди тона стъкло на година. В производствения цех са вложени 57 милиона лева.

В момента в пловдивското предприятие на Бей Ей Глас работят близо 500 души. Дружеството е сред най-големите фирми в страната и е сред най-големите данъкоплатци- миналата година внесеният данък печалба е 3,5 милиона лева, а 4 милиона са внесени за осигуровки на служителите.

„ До този момент сме инвестирали 83 милиона лева в България, с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и местни банки. Продължаваме инвестиционния си план, като следващата година имаме намерения да вложим нови близо 15 милиона лева в Пловдив”, каза председателят на борда на директорите на BA Карлос Морейра де Силва. Той подчерта, че инвестицията досега е само първата крачка по трансформирането на двата завода, които португалците купиха у нас- този в Пловдив и този в София. Той допълни, че 7 процента от продукцията е за износ.

„ Досега не сме получили финансова подкрепа от правителството, за съжаление”, отбеляза де Силва пред държавния глава Румен Радев. Президентът пък обясни, че на влизане в завода се е чул с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза и че двете страни искат да развиват икономическото си партньорство.

„ Надявам се подкрепата на политическо ниво да е премахнала колебанията на г-н де Силва”, каза Румен Радев.

Той подчерта важността на това, че компанията внедрява най-високите технологии в сферата и се отнася с огромно внимание към екологията. „Нека всички следват този пример. Плановете ви да бъдещо разширяване тук са много амбициозни и аз ги приветствам”, каза още държавният глава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина