АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Пловдив може да загуби 1/3 от зелената си система

Изменението на Общия устройствен план предвижда преотреждането на 2265 декара зелени площи за застрояване

От „Съюз за Пловдив” представиха есхизен проект на бъдещия ОУП и заявиха, че той трябва да приет от новото управление на града, но след преразглеждане

Иво Дернев

Преотреждат 2265 декара зелени площи в Община Пловдив за застрояване с изменението на Общия устройствен план. Това са 34 процента от „белите дробове” на града или 1/3 от зелената му система. За това алармираха днес от „Съюз за Пловдив”. Кандидатът за кмет Дани Каназирева, ландшафтният архитект Станимир Шаламанов и кандидатът за кмет на район Централен арх. Димитър Джугаланов представиха есхизен проект на изменението на ОУП и го определиха като стряскащ по отношение на зелената система. Много от предвидените и резервирани за паркове и градини площи по плана от 2007г. във всички райони в града са планирани за преотреждане според представения от „Съюз за Пловдив” документ, като от тях 470 декара се намират в парк „Отдих и култура”.

„Това не бива да го допускаме. Зеленото не е панацея, но дава комфорт на живот, прави града по-красив и чисти въздуха. Изменението на ОУП в този му вид не трябва да се случва”, алармира арх. Станимир Шаламанов. И изброи каква е ситуацията по райони.

120 декара зелени площи са предвидени за преотреждане само в Централен. Промяна се предвижда и в статута на остров Адата, който към момента е отреден като зелена зона. Намеренията са островът да бъде преотреден като зона за спорт и атракции, в която обаче се допускат 80 % застрояване. Същото се отнася и за парк „Отдих и култура”, където 470 декара зад Братската могила също според изменението на ОУП следва да се преотредят като зона за сорт и атракции. В Западен изменението на плана застрашава общо 1100 декара.

„Законът за устройство на територията ясно казва, че паркови зони не могат да бъдат преотреждани за друго. На каква нормативна база общината казва, че зоната зад Братската могила например може да бъде отредена за спорт и атракции”, пита арх. Шаламанов. Той уточнява, че и към момента Пловдив е далеч от нормативната база по отношение на зелената система, според която в големите градове на човек трябва да има минимум 20 квадратни метра отредени и резервирани зелени площи. В момента те са 17 кв.м.

В района с най-малко зеленина в града- Южен, планираните за преотреждане зелени зона са 285 декара. Едно от големите зелени петна там, които с изменението на ОУП могат да бъдат застроени, е парк „Източна Румелия” до бетонния мост, срещу Била. Същото се отнася и за „Южен парк” зад Оазисите, който е трябвало да бъде аналогия на „Отдих и култура” в южната част на града.

215 декара зелени площи могат да бъдат преотредени в Тракия, 60 са декарите в Източен и 485 в Северен. Там се планира промяна на зелената граница по почти цялото продължение на Марица, както и преотреждане на 1,3 декара от градинката до пешеходния мост. Къмпингът на изхода на града по Пазарджишко шосе е предвиден за ваканционно селище.

„Това е меко казано безотговорно отношение към зелената система на Пловдив. Измененията на Общия устройствен план трябва да бъдат приети от новото управление на града след преразглеждане на частта със зелената система. Заради шепа корпоративни интереси общественият интерес отново е предаден”, заяви кандидатът за кмет Дани Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. В Пловдив ЗУТ не се спазва относно озеленяването от главните архитекти,защото само те проектират,под чужди имена,нещата са уредени от години с назначилите ги кметове.Няма професионализъм,а само материални интереси. Но по-страшното е,че тези които са озеленили дворовете си няма къде да оставят клони и треви от подръжката.Не могат и да ги запалят защото глобата е 5000лв. Общината трябва да реши тези проблеми с подръжката на зелените площи в частните имоти.Аз имах много зададени високи дървесни видове ,след като станаха гиганти премахнаха част от тях тъй като след 5-6 години щяха да съборят къщата ми. Но виждам,че в комплекси гиганти няма едно дърво засадено,или е изсъхнали след въвеждане в експлоатация,или е от вид,който е ниско растящ.Но тези комплекси са продукт на администрацията.Спирам до тук.Не ми се подхваща и темата с данъците,там няма графа озеленили ли си,поддържаш ли,или не.

    1. То все е фалшиво, и тотевите бандюги опраскаха половината зелено в града, ей така, тихичко за 8 години – от 22 кв м зелена площ на жител, сега е 11 кв м….това НЕ Е фалшива новина, факт е,че скоро на Пловдив ще му викат онкото

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина