АктуалноГрадътЖивотЗабавление

Пловдив е подходящ за дигитални номади и експати

Автор и снимки: Dobs Totev

Роден съм в Пловдив и доскоро не гледах на града като на място за работа от разстояние. От известно време живея в чужбина и всеки път когато се върна, винаги съм изненадан, че има нови неща за правене.

Забелязах, че градът се разраства значително по отношение на бизнеса, хората, пътуващите и дигиталните номади.

Общността от хора

Ако харесвате странни, алтернативни, хипстърски, креативни хора, интересуващи се от технологии, Пловдив е много подходящ за вас. Всяка седмица има нетуъркинг събития, които се провеждат в различни кафенета или споделени работни пространства. Хората са склонни да излизат всяка вечер за по питие, понякога за вечеря, а в петък и събота нощният живот продължава до сутринта. Мястото, което задължително трябва да посетите, е квартал Капана, известен още като квартала на творческите индустрии.

Издръжка на животa & качество на животa

Според Nomadlist разходите за живот в Пловдив възлизат на около 1100 евро месечно, но според мен бихте могли да живеете с малко по-малко в града и въпреки това начинът ви на живот ще е чудесен. Можете да си намерите апартамент под наем за около 300-400 евро на месец, а седмичното пазаруване на хранителни стоки ще бъде около 100 евро (ако искате да се храните добре и сами да приготвяте храната си).

Градът има чудесна релаксираща атмосфера с много места за отмора на открито, като централния парк или парковете на хълмовете.

Споделени работни пространства & кафенета

България е известна с това, че е в топ 30-те страни с най-бързата широколентова връзка в света. Пловдив не остава по-назад. Можете да намерите чудесни места, където да работите безплатно като кафенета и барове с чудесна интернет връзка.

Предлагат се и варианти за споделено работно пространство. Въпреки че все още не са идеални, надяваме се, че в следващите години ще има нови места, които да задоволят изискванията и исканията на младите хора, работещи дистанционно. Няколко, които опитах и харесах са BizLabs и Cat and Mouse Coworking. И в двете средната цена за бюро на ден е около 7 евро.

Древна архитектура

Не само че ще имате страхотен и спокоен начин на живот в Пловдив, но и ще живеете в един от най-старите градове в Европа. Той е запазил древната си архитектура в Стария град, разположен на хълм над центъра на града.

Открити басейни

Ако сте в града през лятото, има много възможности за открити басейни, където можете да отидете за слънчеви бани и плуване. Най-добрите басейни обикновено са винаги извън града. Аз лично шофирам, за да стигна до тези места, но хващането на такси от града също е вариант и няма да ви струва повече от 10 евро.

Целия превод на статията, както и още много красиви фотографии, с източник Unreal.earth може да проследите в Lost in Plovdiv

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина