АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Общината кандидатства за климатици и печки за 14 млн. лв за борба с мръсния въздух

Общината насочва всички усилия към намаляване на печките на дърва

В следващите месеци ще се правят анкети за битовите домакинства, които биха заменили печките с климатици, ТЕЦ или печка на пелети

Община Пловдив ще кандидатства за 14 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на старите печки на твърдо гориво с модерни пелетни печки, климатици или свързване с газопреносна или ТЕЦ мрежа. Това съобщи днес кметът Иван Тотев на пресконференция, свързана с работата на местната власт за борба с мръсния въздух. Стратегията, която администрацията подготвя вече няколко години, е одобрена от Министерството на околната среда и следващата стъпка е да се кандидатства за финансиране от европейските фондове.

Три ще са мерките, към които ще се насочи финансирането, уточни Тотев. Всички са свързани с подмяна на печките на твърдо гориво на битови потребители. Те ще могат да направят избор, първият от които е да се поставят климатици. Вторият е да се свържат към газопреносна или топлопреносна мрежа, в зависимост от квартала, в който се намират и техническите възможности. Третият е да си закупят съвременни печки на пелети. Един от обсъжданите варианти е бил общината да финансира закупуване и поставяне на филтри на комините, но той е отпаднал във финалния вариант на проекта.

Експертът Елена Найденова представи детайли от проекта. Според множество проучвания на общината, около 3/4 от замърсяването на въздуха е именно от битовото отопление на твърдо гориво – горенето на дърва, както и други видове горене на твърди материали, като гуми и други забранени предмети. Около 20% е т.нар. „фоново замърсяване“, което не е свързано с човешката дейност, а е естественото запрашаване на въздуха. Минимален процент е замърсяването от автомобилите, както и от индустрията, категорична бе тя.

Стратегията за подобряване на качеството на въздуха е концентрирана именно върху битовото отопление и затова основната дейност е към намаляване на горящите печки на твърдо гориво. В близките месеци предстои да се направи детайлна анкета за домакинствата, които ползват такива печки и техните предпочитания – дали биха ги сменили, с какво предпочитата да ги сменят и др. детайли. Така Община Пловдив ще може да направи и по-конкретни преценки къде и колко печки могат да се подменят, както и какви нови уреди могат да се закупят. При спечелване на проекта, общината, най-вероятно след обществена поръчка, ще закупи съответните уреди и ще ги раздава на одобрените домакинства. Старите печки ще бъдат предавани обратно на общината, която по този начин „ще се отчита“, коментира Иван Тотев.

Положителното е, че вече към ТЕЦ могат да се включват единични абонати, категоричен бе кметът. Досега проблем бе разбирателството между съседите – за общи части, за общи сметки или съгласие на целия вход, но вече може единичен абонат сам, без съгласие от съседите, да се включи и това ще е голямо предимство за програмата. Тази програма е насочена и към хора в блоковете, добави Тотев, не само към хора, живеещи в къщи. Всеки, който днес се отоплява на печка на твърдо гориво, ще може да се възползва от нея, добави той.

Анкетите ще трябва да се направят и обработят до март месец, когато се очаква да бъде пусната програмата за кандидатстване. След това ще станат ясни и сроковете кога и кой ще може да кандидатства. За момента са одобрени 7 града – София, Пловдив, Бургас, Видин, Монтана, Смолян, Димитровград, според това къде най-много хора ползват печки на твърдо гориво.

В одобрената от МОСВ стратегия се включват и други мерки, които обаче не са акцент, а някои са и прерогатив на държавата. Сред тях са контрол върху продажбата на твърдо гориво и качеството на дървта, контрол върху нерегламентираното изгаряне на отпадъци, контрол върху строителството и запрашаването от обектите, изграждане и поддържане на зелените площи, изграждане на повече велоалеи и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина