АктуалноГрадътИзпод тепетоМнения

Новият булевард Северен може да бъде отворен за движение през септември

Пътната отсечка, която ще свързва Брезовско шосе с моста на Адата, ще е първият изцяло нов пловдивски булевард от 30 години насам

Кметът: Работим по връзките на Вътрешния ринг на града, за да облекчим трафика в центъра

През Цар Борис III Обединител минават между 15 и 17 хиляди автомобила на ден

До септември месец булевард Северен може да бъде отворен за движение. Това стана ясно на днешната инспекция на кмета Иван Тотев на мястото, където стартира финалния Втори етап от изграждането на първия нов пътен възел в последните над 30 години в града. След края му ще има 2 километра пътна връзка между Брезовско шосе и мостът на Адата. Именно край бул. България влязоха машините на фирмата изпълнител. В момента там вървят изкопни работи, които разкриват слаби почви.

„Община Пловдив успя да издаде строително разрешение за втория етап от булевард Северен, с което отворихме възможността да влязат и строителите на обекта. Това е един от обектите от големия проект с Европейската банка за възстановяване и развитие, който включва четири булеварда- Коматевско шосе, Руски, Шести септември и Северен. Това тук е чисто нова пътна инфраструктура, която има за цел да облекчи движението през Централна градска част и представлява част от Вътрешния ринг на Пловдив. Обектът тук свързва мостът на Адата с Бресовско шосе. Стойността на проекта е около 10 милиона лева. Ще е булевард с две платна по три ленти, осветление, споделени велоалеи. Ще облекчи движението през моста на панаира и двете колела там. Много по-кратко ще е времето за преминаване от Тракия и Източен до Северната част на града с индустриалните му зони”, обясни на място кметът.

Той припомни, че проектът бе забавен заради отчуждителните процедури. „Тук, в тази част, имаше няколко имота, като най-сложния казус бе с имота на Апекс 11. Вторият такъв имот бе Шоколадова борса. Той бе причина и да променим проекта във връзката му с бул. България-сега завършваме с голямо кръгово кръстовище на моста на Адата. В първия етап отчуждихме осем имота”, припомни Тотев.

По договор срокът за изпълнение на обекта е до края на годината, но изпълнителите заявиха, че при хубаво време, движението може да бъде пуснато до септември.

От общината припомнят, че все още набират предложение за име на новия пловдивски булевард. Досега има и две предложения. Едното е от Димитър Керин- Митрополит Кирил. Другото е от ВМРО- Девети пехотен полк.

„Продължаваме по изграждането на Вътрешния ринг. В момента сме в етап на изготвяне на процедурите за продължението на бул. Северен от Брезовско към Карловско шосе и връзка с надлеза там. Стартирахме подготвителните процедури за отчуждаване на имотите, които ще представляват ушите за качване на надлеза, а именно големият имот на Градски транспорт. Там вече сме в етап на обследване. Нямаме обаче никакви отчуждителни процедури за връзката между Южен и Тракия. Там вече предварителния проект ни е предаден. До лятото ще имаме строително разрешение за тази връзка, която ще бъде по-скъпа и голяма, но ще седи на масата на следващия мандат. През тези години правим всичко възможно да направим Вътрешния ринг, който да поеме голяма част от движението в периферни изнесени пътни артерии, които да помогнат за намаляване на натовареността, която имаме в момента на Тунела. През Цар Борис III Обединител минават между 15 и 17 хиляди автомобила на ден. Важно е Вътрешния ринг да поеме транзитния трафик, който имаме в града, който е много сериозен. В момента Пловдив е изграден по такъв начин, че всичкия транзитен трафик минава през центъра на града”, каза още градоначалникът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина