АктуалноМненияНовиниПод ножа

На най-дългата главна в Европа няма нито една обществена тоалетна

Картата на градските WC прилича на картата на контейнерите тип „Бобър“ в Столипиново

Междувременно общинската фирма, която би трябвало да ги стопанисва, иска да се отърве от тях

Таня Грозданова

Най-дългата пешеходна улица в Европа се намира във втория град по големина на България, който по стечение на обстоятелствата през настоящата година е Европейска столица на културата. И в който през последните години има наплив на туристи от цял свят. Разстоянието от площад „Централен“ №1 през Главната улица – „Княз Александър I Батенберг“, площад „Римски стадион“, Малката главна – ул.“Райко Даскалов“, подлеза на аптека Марица до Пешеходния мост е 1750-метровото пловдивско стъргало, гордо рекламирано от управата на града. За него идват хора от близо и далеч, да му се радват, а местните го ползват по предназначение.

И едните и другите са хора, и имат физиологични нужди. Науката твърди, че човешко същество, чийто физиологични нужди не са задоволени, не мисли за друго, а следователно – няма как да се възвиси. Та градската гордост днес не може да бъде премината спокойно, ако не си обул памперс. Другият вариант е да влезеш в заведение, да си поръчаш, та да „пуснеш една вода“.

От месеци една от управленските гордости на предишния кмет Славчо Атанасов  – възстановената градска тоалетна на входа на Цар-Симеоновата градина, е срината със земята от упвата на неговия наследник Иван Тотев, с мотива, че я няма в плановете и обещанието някога да се сложи свръхтехнологична. За мажоретките – без коментар.

От последните порои не работят и тоалетните в подлеза на Тримонциум и аптека Марица, след като администрацията обяви, че вади наемателите от там и ги прави пешеходни. Тези тоалетни, в двата подлеза, работеха, благодарение на търговците в тях.

По същия начин спря да функционира и обществената тоалетна в Археологическия подлез до Понеделник пазара преди много месеци, защото била изтекла концесията.

На 5 юни м.г. пък бяха „погребани“ писоарите в Капана и заменени с така наречените „Златни кенефи“ за 200 000 лева. Периодично един от двата hi-tech нужника не бачка по технически причини. А за онези социалнослаби люде от електората, които могат да ползват безплатно обществените тоалетни на Пловдив, стана ясно, че това не важи за високотехнологичните.

По големите туристически градове на запад има карти, на които обществените тоалетни са обозначени. Тук в Пловдив, дори фирмата, която се води, че ги стопанисва, си няма идея къде има градски нужници, по същия начин както на онлайн картата ѝ за контейнери има несъщестуващи локации. Нещо повече, ОП-то дори не ще да ги стопанисва. Мотивът е, че те не работели от няколко години, а дружеството нямало пари за ремонта им. Припомняме, че Чистота иска да се отърве от клозетния бизнес .  С писмо директорът на общинското предприятие „Чистота“ Иван Стоянов уведомил на 6 март 2018-а година администрацията, че предлага 22 броя градски тоалетни, включени в баланса на дружеството, да бъдат извадени от активите и да се прехвърлят на шестте районни кметства.

Поредното доказателство за липсата на стопанисване лъсна днес. На въпрос на Под тепето към кмета на район „Южен“ Борислав Инчев „Колко тоалетни ще получи неговата районна администрация“, той отвърна, че в проектопредложението по списък му се полагат 3 броя.

„На „Скопие“ – 83 кв.м., на бул.“Цар Борис III Обединител“ – 57 кв.м и на „Ст. Стамболов“ – 59 кв.м. Няма да коментирам факта, че първият обект е в парк „Белите брези“ и работи… Аз лично знам за още един, който липсва в този списък, но няма да кажа нищо повече, за да не ни прехвърлят и него“, къде на шега, къде наистина коментира Инчев.

Той и екипът му споделиха, че не виждат как администрациите по райони ще обслужват обществените тоалетни.

Тук е моментът да припомним и за изоставената градска тоалетна в общинската част на имота, за които кършияклии се борят да остане парк от месеци наред. Някой да знае защо я няма в кадастъра?!

Кметът на „Централен“ Георги Стаменов също бе потърсен за коментар. Той е твърдо на мнение, че не е работа на районната администрация да стопанисва обществените тоалетни. И на него му се полагат три броя, ама с тази разлика, че той вече е поел ангажимент за ремонта на две от тях – по проекта за Бунарджика, още преди да му ги прехвърлят за стоанисване.

Накрая, не мога да не цитирам апела на райкмета на „Южен“ Борислав Инчев към Общинския съвет на града, който в четвъртък трябва да гласува това безумие: „Хора, осъзнайте се! Ние сме Европейска столица на културата, а ще влезем в новините с WC-тата!“

Цитирам него, защото аз ще бъда груба.

За всеки случай ще напомня, че археологическите разкопки на площада на пъпа на Древния вечен град преди години разкриха, че още преди да носи името Филипопол това поселище е имало обществени писоари.

*Заглавната снимка е от архива на Под тепето, това е вратата на култовите писоари в Капана, които преди година си заминаха в историята. Надписът е достатъчно красноречив!

Още по темата за градските тоалетни:

Архивите разказват: История на мобилните тоалетни (СНИМКИ)

Легенда за пловдивските градските писоари

Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче

WC туризъм в Световния ден на тоалетната

Клек протест срещу мизерните училищни кенефи

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина