АктуалноГрадътМненияПод ножа

Медиците от „Св. Мина”: Искаме уважение и отношение!

Д-р Цветан Деведжиев: Трябва да се увеличат лимитите на болницата на 350 хиляди лева

33 медицински сестри са подали оставка заради обидно ниските заплати

Проблемите в лечебното заведение ще се дискутират на съвет за тристранно сътрудничество другата седмица

Иво Дернев

Искаме уважение и отношение, не просто нормални заплати. Настояваме за ред, тъй като не ни се дава възможност да работим, заявиха двадесетина медици от МБАЛ „Св. Мина”, излезли пред кметството на протест срещу обидно ниските си възнаграждения. И не само. Персоналът на бившата Първа градска болница иска прозрачност в управлението, тъй като не знае какво се случва с приходите на търговското дружество. Представителите на КНСБ и „Подкрепа” се срещнаха с главния секретар на общината Ангелина Топчиева. Тя излезе пред протестиращите и обяви, че проблемите на „Св. Мина” ще бъдат дискутирани на съвет за тристранно сътрудничество във вторник. „Ще бъде излъчена работна група, за да намерим път към решението на проблемите в лечебното заведение. Трябва да разберем какво е състоянието на болницата”, каза след срещата със синдикатите Ангелина Топчиева.

Проблемите са доста и ниските заплати са само един от тях, обясни Боян Бойкински от КНСБ

„Трябва да се обсъди цялостното функциониране на търговското дружество. Всичко, което се случва, е в следствие на дълго натрупвани проблеми. Безкрайно ниските трудови възнаграждения са резултат от това. Проблемите са доста и ниските заплати са само един от тях”,  обясни след срещата в общината Боян Бойкински от КНСБ. Той отбеляза, че твърде много средства се дават за инфраструктура в лечебното заведение, а това е за сметка на възнагражденията на персонала.

Протестиращите обаче настояваха, че са излезли на улицата не само заради ниските си заплати, а и заради цялостната организация на работа. Общо 33 медицински сестри от трите отделения са подали оставките си и очакват разрешение на казуса с възнагражденията им до изтичане на предизвестията им в началото на февруари.

„Искаме отношение най-вече. Онзи ден взех заплатата си- чисто 580 лева. С 20 години трудов стаж съм, старши сестра. Увеличиха ни заплатите с 40 лева. Тук сме, тъй като искаме вниманието на кмета за съдействие и решаване на казуса”, обясни Албена Мишева. Тя допълни, че всички отделения в болницата в момента пращят от пациенти, а местните управляващи дължат да обърнат внимание и на тях. „Ние изпълняваме задачите си с минимален персонал. Но всички сме подали молби за напускане. 14 души от моето отделение са подали оставки. Предизвестията ни изтичат на 7 февруари. Следва напускане, нямаме алтернатива. Не можем да работим на минимална заплата. Кой обаче ще се грижи за пациентите в болницата”, попита тя.

„Общината трябва да ни окаже морална и политическа подкрепа, тъй като в крайна сметка ръководството на болницата е политическо назначение. То се опитва да прави нещо, но има нужда от подкрепата на принципала. Ако политиците искат подкрепа на есен, нека сега ни подкрепят те”, заяви председателят на синдиката „Подкрепа” в болницата д-р Димитрова.

80-годишната Петра Дрянковадава денонощни дежурства въпреки възрастта си

„Нямаме свободни легла в детското отделение. Препълнени сме до ушите от пациенти. Вчера нямаше къде да настаним дете с тежка пневмония”, заяви 80-годишната педиатърка д-р Петра Дрянкова. Тя подчерта, че повечето от лекарите, както и медицинските сестри в лечебното заведение, са пенсионери като нея, но са на работните си места денонощно. „Аз взимам цялостни дежурства. Тази нощ имам нощно дежурство. Работя, карам кола, градината на село си прекопавам, за да се оправям финансово. Иначе със заплатата и пенсията си не мога да оцелея”, допълни д-р Дрянкова.

Николинка Тросева: Положението е бедствено

„Положението в общинското здравеопазване в цялата страна е бедствено. Този труд е толкова ценен и отговорен, а срещу него се предлага обидно ниско възнаграждение”, каза Николинка Тросева.

„50 процента от медицинските сестри са на пенсионна възраст. Тези, които не са, напускат. От моето отделение искат да напускат и двама млади лекари кардиолози, тъй като заплатата им с увеличението става 740 лева. Аз не виждам друг изход, освен да се увеличат лимитите на болницата на 350 хиляди лева, което би осигурило стабилно бъдеще. Сега са 246 хиляди лева, което е крайно недостатъчно. Ако на сестрите им предложат 700 лева заплата, те ще останат”, обясни д-р Цветан Деведжиев.

Д-р Цветан Деведжиев

Той подчерта, че новото ръководство на болницата не е направило нищо добро за развитието на търговското дружество. „Не разбрахме къде точно отидоха онези над 5 милиона лева, които бяха отпуснати на лечебното заведение. Не знаем какви са балансите ни. Не знаем какво харчим и какви са ни приходите. Моето отделение например е направило приход от 1 милион лева миналата година, а към екипът нищо допълнително не е дошло. Оставаме с усещането, че бутат болницата към ликвидация. Хората, които ръководят града, са против гражданите, а гражданите трябва да бъдат с тях през октомври, нали. Искам ред, в момента не ни се дава да работим. Болницата може да просперира, ако в управлението й влязат работещи и можещи хора. Сега тя е оставена на един управител, който нищо не може да направи или не иска да направи”, коментира д-р Деведжиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина