АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Мая Манолова дава на прокурор сечта на дървета в парка зад хотел Санкт Петербург

Омбудсманът обеща положително решаване на проблема пред стотици пловдивчани

Манолова ще следи площта да се обяви окончателно за зелена площ по ОУП и ПУП

Омбудсманът на България Мая Манолова се срещна със стотици пловдивчани днес в парка зад хотел Санкт Петербург във връзка с протестите против застрояването на зелената площ. Гражданите се бяха подготвили с плакати и знамена, и импровизирана сцена с шатра и озвучаване. Манолова бе посрещната с бурни аплодисменти от кършиаклии, а десетина деца бяха подготвени с цветя, които ѝ подариха преди началото на срещата.

Омбудсманът се включи в подписката против застрояването на парка, след което се обърна към гражданите. „Респект към всичко, което сте направили, за да защитите парка си. Всичко, което сте направили през Експертни съвети, Общински съвет, държавни институции и министерства за 3 месеца, държавните институции го правят за 3 години и 3 месеца. Вашата активност е спасила парка“, категорична бе Манолова.

Тя заяви, че ще направи всичко, за да се следи законността на процедурите от тук нататък. Екипът ѝ е проверил всички документи и ще следи за това държава и община да се грижат за своите имоти. „Общината е съсобственик в този парк, както и държавата с подземния бункер. Те трябва да пазят своята собственост“, коментира Манолова.

Изсичането на близо 70 дървета бе определено като особено нереден акт, но и като червена лампа, която е активирала гражданите, преди да започне същинското застрояване. Безразборната сеч на дървета обаче трябва да престане, коментира Манолова и заяви, че ще изиска пълна проверка кой е направил и позволил унищожаването на тези дървета. След това ще подадем сигнал до прокуратурата за този акт, който с просто око се вижда, че е нереден, коментира още тя.

Пред протестиращите Манолова добави още, че ще следи докрай процедурата Община Пловдив да обяви зоната за зелена площ по ОУП и ПУП. Така и цената и апетитите към частния имот ще спаднат, а общината ще може да го откупи, без да се натоварват твърде много пловдивските данъкоплатци.

Протестиращите пловдивчани бяха подготвили множество плакати в защита на зеленината. Не искаме бетон и паркинги, а парк, коментираха те. Част от пловдивчани добавиха и историческата стойност на мястото. „Няма да позволим заличаване на историята на 9-и пехотен пловдивски полк и военната история на България“, коментираха кършиаклии, в защита на парка, който по времето на Царство България е бил дом на част от пловдивските военни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина