АктуалноМненияНовиниПод ножа

Кючука възстава като Кръшияка срещу строеж в зелено пространство

В неделя заградили междублоково пространството зад Юбилейния блок за нова кооперация с 300 апартамента, сигнализират съкварталци

Пловдивчани от Кючук Париж подготвят протестни действия в защита на зелена площ в междублоково пространство, ако се окаже, че там наистина ще се строи жилищна сграда. Сигнал за това постъпи в редакцията на Под тепето днес.

Хора от квартала, около така наречения Юбилеен блок разказаха, че в почивната неделя зелената морава на междублоковото пространството зад блока е била разчертана. Според тях на мястото ще се строи нова кооперация с 300 апартамента.

Ще излезем на терена, също като хората от квартала зад хотел Санкт Петербург, ако това се окаже истина, заканват се кючукпарижани.

„На снимките се вижда добре колко неподходящо би била една сграда на това място, буквално под прозорците на хората – и на място, на което играят деца, на което лично аз като дете съм играла. Изборите минаха, обещенията, че ще пазим междублоковите пространства останаха в забвение. Обръщам се тука на първо време към Костадин Язов, кмет на Южен, дали има какво да каже по въпроса публично пред хората, останалите питания ще ги отправя към институциите и точно този казус ще иде в дневния ред още на първата сесия на комисията Устройство на територията и жилищна политика,“ коментира общинският съветник от ДБ Добромира Костова във Фейсбук.

Кметът на район „Южен“ Костадин Язов заяви пред Под тепето, че днес е получил два сигнала по този повод. Първият е дошъл на електронната му поща, а след това в районната администрация пристигнала гражданка със същия сигнал. Разпоредена е проверка по казуса, очаквам резултатите, добави той.

Проучване на протестиращите е показало, че за терена има издадена виза за проучване през 2017-ма година от Община Пловдив, като там се говори за 18-метрова сграда. Хората коментират, че проектът го нямат в кметството в „Южен“, а е минал централно и най-вероятно по документи всичко му е легално.

Нужна ни е гражданската енергия и подкрепа, за да спрем поредния безумен случай на превръщането на зелена площ, на която играят деца, в кутии за живеене! Това зоват протестиращите от Кючука.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

17 коментари

  1. По план скица на общината в средата до дърветата имаше детска площадка общината я направи едно време пясъчник пързалки пейки окрадоха пързалките слончета и пейките но където беше бордюрите още си стоят замаскирани са от тревата

  2. Ще строят , и зад съседния блок се строи в момента – не един , а два блока се правят. И нищо не може да се промени. На Частни имоти – детски площадки??!! , дори не мога да си го представя. Изникнало е добро предложение като цена , продадено е и толкова. Както се направиха болница и жилищна сграда върху оградено футболно игрище ( зад “червения “ блок малко по-надолу по булевард Вапцаров – за който не помни или не знае) , така и на това празно пространство ще изникне нещо.

    1. Веднага да се преустанови работата по този строеж! Аз ще изляза на протест! Нагъчкахме се като сардини. Няма да остане никакво междублоково зелено пространство.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина