АктуалноГрадътЗелен градМненияНовиниПод ножа

Край на кариерите над Белащица (ГАЛЕРИЯ)

Концесионните договори на „Холсим” и „Пътища” бяха прекратени заради няколко законодателни постановления за нарушения на екологичното законодателство  

Това са административни актове, те юридически могат да предприемат всякакви действия, но каквито и да предприемат – техните права са спрени, заяви зам.-министърът на енергетиката

Кариерите за добив на инертни материали над Белащица повече няма да функционират. Както ви съобщихме по-рано, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков предаде писма на изпълнителните директори на обектите, експлоатирани от „Холсим” и „Пътища”, с които се спира действието на концесионните договори.

„ Премиерът се разпореди да дойдем тук на място, предвид случващото се през последните дни. Направихме среща с изпълнителните директори на двете дружества – концесионери.  На база влезли в сила наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство сме издали документа, с който спираме действието на концесионните договори. Разбирайте добив, преработка и реализацията на материал. Вече са връчени документите на управата на дружествата”, заяви край кариерата на „Холсим” Жечо Станков.

С викове „Победа!”,  „Не можем да повярваме” и „Ще дишаме чист въздух“, дошлите на място представители на инициативния комитет за спиране на кариерите над Белащица посрещнаха новината. Само докато кметовете на Пловдив и община Родопи Здравко Димитров и Павел Михайлов, и областният управител Дани Каназирева изчакваха заедно с протестиращите от няколко години жители на селата в Родопската яка, покрай тях минаха десетки камиони.

„ Винаги сме търсили баланс, така че да няма напрежение между гражданите и концесионерите. Ние сме си свършили работата. Смятам, че за пореден път държавата си е на мястото и двете концесии са спрени. Това са административни актове, те юридически могат да предприемат всякакви действия, но каквито и да предприемат – техните права са спрени. Има нарушения свързани с екологичното законодателство – запрашаване , липса на оросителна инсталация – неща които са констатирани във времето, и по-важното това са влезли в сила наказателни постановления. В единия случай – единият концесионер има две влезли в сила наказателни постановления и едно, което е в процес, в момента.  А другият има две влезли в сила”, допълни зам.-министърът на енергетиката.

Той уточни, че държавата спира концесионните договори на база чл. 68 от Закона за подземните богатства.

После подчерта, че искането на „Холсим” за нова кариера на площ от 50 дка вероятно няма да получи зелен светофар, тъй като трябва да има съответния ОВОС.

„ Тук е важна гражданската позиция. Знаете, че държавата винаги се съобразява с гражданите. Трябва да бъде направен ОВОС, този ОВОС трябва да се съгласува с гражданите на място и е редно, ако гражданите не го подкрепят, ние да се съобразим. Ако те не са съгласни, съответно институцията РИОСВ –отговаря. Респективно докато няма ОВОС и положително становище, Министерство на енергетиката няма правно основание да процедира каквото и да било дейност, свързана с тази концесия”, уточни зам.-министър Станков.

На кмета на община Родопи ще бъде връчено писмо, с което той има равностойни права както министерството да упражнява контрол.

„ Така че ако някой от концесионерите нерегламентирано предприеме действия при спрени права, той веднага да подаде информация, а министерството да реагира, така че да се пази интереса на гражданите”, завърши зам.-министърът.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина