АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Каназирева и Манолова дойдоха при протестиращите срещу кариерата в Белщица (ВИДЕО)

Една от спешните задачи е проверка на два водоизточника край Белащица, за които има съмнение, че са замърсени от кариерата

Хората изразиха готовност да плащат годишната вноска на концесионера към общинската хазна, ако тя е толкова бедна, че не може да си позволи да прекъсне договора

Над сто души от Белащица и околните села изпълниха началото на улица „Софроний Врачански“ пред сградата на Община „Родопи“ в центъра на Пловдив тази сутрин. Хората протестират срещу добива на инертни материали от кариерата над селото.

 

Те са издигнали десетки плакати с надписи: „Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа!“, „SOS  за Западните Родопи“, „Г-н Премиер, спасете децата ни!“ и „Искаме чиста природа в България като в Швейцария!“.

Протестиращите скандират „Стоп на кариерите!“, а в групата има майки с бебета и малки деца, както и възрастни хора и такива в неравностойно положение.

Исканията им са кариерата да бъде затворена и да не бъде удължаван концесионният договор на фирма „Холсим“, обясниха от инициативния комитет.

Областният управител Дани Каназирева дойде при протестиращите и разговаря с тях, за това какво е открил екипа ѝ какво предстои да се направи. Тя обеща още в понеделник да събере всички контролни органи, които имат отношение към проблема за набелязване на конкретни мерки. По думите ѝ, една от спешните задачи е проверка на два водоизточника край Белащица, за които има съмнение, че са замърсени от кариерата. Дани Каназирева заяви пред протестиращите, че имат нейната пълна подкрепа.

Вижте какво им каза още във видеото.

Областният управител увери хората, че ще се направи всичко възможно, за да бъде защитен обществения интерес и природата.

На мястото пристигна бившият държавен омбудсман Мая Манолова, която каза на хората, че имала казус със светофара в Марково и е тук, за да ги подкрепи.

Манолова се обяви за това да се търси отговорност от министъра на енергетиката, защото има нарушение на концесионния договор и той трябва да бъде прекратен.

Тя посъветва хората за натиск спрямо кмета на Община Родопи, който в предизборните си обещания е казал, че е на тяхна страна и ще работи за исканията им.

Представители на  инициативния комитет влязоха в кабинета на кмета, който излезе и ги покани на срещата в сградата на общината.

Хората изразиха готовност да плащат годишната вноска на концесионера към общинската хазна, ако тя е толкова бедна, че не може да си позволи да прекъсне договора.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина