АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Издадоха писмата на Левски в луксозна книга

Изданието има фототипна част и разчетен текст

Книгата съдържа 60 избрани писма

В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение „Българска история“ публикува първото самостоятелно издание на писмата на Апостола, съдържащо фототипна част и разчетен текст.

От издателството уточняват, че „Писмата на Левски“ е точно такова, каквото се очаква да бъде – луксозно издание с твърди корици, което да заеме почетно място в семейната ни библиотека. Чрез него всеки ще има възможност да се докосне до епистоларното наследство на Апостола, но също и да се запознае с неговите мисли, желания и тревоги.

Книгата съдържа 60 избрани писма. В първата част на изданието ще откриете автентичните им изображения от архивите, а във втората – разчетен текст, запазващ изцяло оригиналния изказ и правопис. Именно тази автентичност ще помогне на читателя за осмислянето на човека Васил Кунчев, призван да се превърне в героя Левски.

Множеството пояснителни бележки внасят контекст в съдържанието и добавят огромна научна стойност на написаното. Нещо повече – разчитането и подборът на писмата е дело на изтъкнатите специалисти Цветолюб Нушев и Тодорка Томова, посветили живота си на изследване на документалното наследство на Апостола.

Проектът е подкрепен и от Национална библиотека „Кирил и Методий“.

Във времена, когато личността на Левски е обект на спекулации и сензации, а и все повече се дистанцира от нашата действителност, подобна книга е повече от необходима, добавят още от издателството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина