АктуалноБългарияИзбориКриминалеНовиниПод лупа

Започна процедура срещу „Напоителни системи“ по казуса с безводието във Въча

Край на ремонтите докато рибата се размножава

Областна управа и министерството с мерки срещу подобни бедствия в бъдеще

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков обяви в Пловдив, че вече е започнала административно-наказателна процедура спрямо „Напоителни системи“ за причинена екологична катастрофа. Той присъства на спешно заседание, свикано от областния управител на Област Пловдив Дани Каназирева, във връзка с обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I”, което се проведе днес преди обяд. На заседанието, което се проведе при закрити врати, а след това бе даден брифинг за медиите, бяха поканени представители на всички звена от държавната и общинска администрация, кметът на Кричим Атанас Калчев, както и на местните рибарски дружества.

Припомняме, че през миналата седмица риболовците сезираха Прокуратурата и Екоминистерството за големи количество мъртва риба, открити в коритото на реката. Те поискаха оставката на ресорния министър Нено Димов.

Стана ясно, че все още няма официални данни какво е количеството на измрялата в реката риба. Според местни рибарски дружество е между 20 и 30 на 100, основно балканска пъстърва.

По думите на Живков дружеството не е осигурило достатъчно количество вода в реката  и така е застрашило екологичната обстановка. Министерството е възложило проверка дали всички действия са били извършени по график, където вероятно ще има санкции Минималната санкция по закон е 10 000 лева. Той заяви още, че до 31 януари, докато тече размножителният период на рибата, ще бъдат прекратени всякакви ремонти и водата няма да се спира.

Очаква се днес да приключи проверката на „Басейнова дирекция“ по случая. Разбра се , че двете дружества „Басейнова дирекция“ и „Напоителни системи“ спорят по между си, дали второто е обезпечило изпускането на водното количество, което е необходимо за отводняването на реката.

Ако има спор, той ще се реши в съда, коментира зам.-министърът.

„Проблемът се е явил вследствие на ремонтни дейности на ВЕЦ „Въча I“. За 6 часа през нощта е спряно изпускането на вода, заради планов ремонт. През останалите 18 часа от денонощието са поддържани 5 м3/s.

Възстановена е работата, а водата е пусната с нормалните си дебити. Оттук нататък ще следим ремонтите. Обсъждахме какви проблеми има и дали може да възникне нова авария. Също така обсъждахме и какви компенсаторни мерки ще бъдат взети в бъдеще. През годините това много пъти е ставало като проблем. Със зам.-министъра  Красимир Живков разговаряхме и решихме да се направи хидроложко проучвате, профилиране, изграждане на нови прагове, за да може дори при по-малко количество вода да се обезпечи водния обем и екосистемата в реката”, обясни областният управител Дани Каназирева.

Тя допълни, че ще се търси европейско финансиране, като бенефициент ще бъде община Кричим, тъй като ще се работи в урбанизирана територия.  Геоложкото и хидроложко проучване още веднъж ще анализират каква е необходимостта от водоснабдяване. „Така ще се вземат предварителни мерки за избягване на екологична криза и ще се намери трайно решение. Надяваме се до седмица да има резултати, важно е да намерим механизъм за финансиране на хидрогеологията.”

Последващи ремонтни вече ще се съгласуват с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, за да не бъде засегнато биоразнообразието, обяви заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина