АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Еco-friendly в Пловдив

Списък с някои заведения в категорията eco-friendly и неща, които да променим в ежедневието, за да сме в хармония с природата

Петя Банкова, стажант

Екологичният и природосъобразен начин на живот не са нова тема, но са изключително популярни в момента. За да покажем, че това всъщност освен полезно за природата, е и забавно, екипът ни подготви за вас „списък” с места, които можете да посетите в Пловдив, попадащи в категорията „eco-friendly”. В добавка акцентирахме  и върху някои неща, които можете лесно да промените в ежедневието си, за да живеете в хармония с природата.

Представете си едно сравнително натоварено през деня заведение в Града под тепетата, което сервира напитки на клиентите си с пластмасови сламки. В края на деня всички тези сламки се изхвърлят и тяхното разграждане отнема много години, като същевременно замърсява природата. Затова има заведения, които избират да променят именно това в начина, по който обслужват клиентите си. Пример за такова заведение е Бар „Пощата”, в който сламките са два вида – хартиени и… направени от паста! Да, правилно прочетохте – паста. Този вид сламки не променят вкуса на напитката и са далеч по-„полезни” за природата от пластмасовите. А и трябва да признаем, че да ни сервират напитка със сламка, направена от паста всъщност е доста готино.

Друго заведение, което обслужва с мисъл за природата е „Котка и Мишка” в Капана, където освен на хартиени сламки можете да се насладите и на крафт бира, а защо не и да си вземете текстилна торбичка, която да използвате при пазаруване. Така ще можете да кажете гордо „Не, мерси, нося си”, когато ви предложат найлонова торбичка в магазина.

Можете да използвате сламки от алтернативни материали и вкъщи, докато пиете сок, кафе или вода. Метални и хартиени сламки се предлагат на много места в интернет и био магазините. Освен сламки можете да си купите и чаша с капаче за многократна употреба и да я взимате с вас, когато излизате. Така на някои места ще можете да използвате ваша чаша, вместо пластмасова при купуване на напитка, а и можете да получавате отстъпки. В Старбъкс например получавате 30ст. отстъпка за напитка, ако си носите собствена чаша, каквито предлагат за купуване и в техните обекти.

За тези, които пък забравят чашката вкъщи, също има алтернатива. В кафетерия Сезони предлагат любимото ви кафе в ядлива чаша, която след това вкусно може да похапнете. Сутрешна доза кофеин и закуска в едно… защо не!?

Хубаво е, че все повече заведения се опитват да променят практиките си в посока на по-малко пластмаса и zero waste философията. Разбира се, процесът е бавен и тепърва ще ви информираме за всички крачки, които се правят в посока на по-чиста околна среда.

Вече споменахме за носенето на собствена торбичка, затова само ще дадем идея за места, от които можете да си купите такава, освен „Котка и мишка”. Ако искате торбичка с по-интересно послание и дизайн, можете да разгледате предложенията на „Cyanoprom/Цианопром” онлайн.

А знаехте ли, че съществуват кокосови купички, в които много ресторанти на известни шеф-готвачи сервират десертите си? Пример за такива купи са “Coco Bowl”, които можете да закупите в комплект с кокосова лъжица. Закуската и десертът никога не са изглеждали по-готино!

И последно, но не на последно място – кампанията „Капачки за бъдеще”. Дори да използвате пластмасови шишета или да се е случвало да намерите капачки от такива, не се притеснявайте, не е задължително това да е нещо лошо. Можете да събирате пластмасови капачки и да ги занесете в някой обект, който е част от „Капачки за бъдеще”. Капачките се предават и със събраните пари се купуват медицинска техника и кувьози за болници в цяла България.

Целта на тази статия не е да ви накараме да се чувствате лошо, че сте или все още използвате пластмасови сламки или шишета, а да покажем, че да си в хармония с природата е готино и никак не е трудно. Казано в друга връзка и в различно време, изречението на Нийл Армстронг от стъпването на Луната през 1969г. важи с пълна сила и тук, защото малката стъпка за човека води след себе си голям скок за човечеството… и за природата.

Източник: Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина