АктуалноГрадътСпортСпортен Пловдив

Екип на Световната федерация по гребане FISA проверява Гребния канал

Инспекторите трябва да оценят подготовката на гребното съоръжение, както и нивото на организация на първия кръг от Световната купа по гребане – от 10 до 12 май 2019 година

На връх Националния празник в Пловдив пристигна екип на Световната федерация по гребане на тридневна проверка на Гребния канал. Проверяващите трябва да оценят подготовката на гребното съоръжение, както и нивото на организация на първия кръг от Световната купа по гребане – от 10 до 12 май 2019 година. Проверяващи са: Светла Оцетова – технически директор на FISA, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA, Мат Драпер – технически делегат на FISA и Бернд Шумахер – член на организационния комитет в Пловдив.

На Гребния канал се извършват малки ремонтни дейности, а организационният комитет проследява предварителната работа по настаняването, транспорта и храната на отборите. Предстои подготовката на доброволците, които ще помагат по време на състезанието. Поставено е стартовото устройство, а по-късно ще бъде инсталирана и buble line, която за първи път на Световното първенство през 2018 година онагледяваше за гребците и публиката кога лодките пресичат финалната линия. Преди състезанието каналът ще бъде овехован с новите бели бочки, които очертават гребните коридори. В трите състезателни дни гребният канал ще бъде на разположение на състезателите по 12 часа всеки ден – от 7 до 19 часа.

Всяка година има общо 3 кръга за Световната купа и след Пловдив ще са състезанията в Познан и Люцерн.  Правото да бъдем домакини спечелихме преди 2 години в САЩ. Досега Пловдив не е организирал това състезание.

 „Уверен съм, че след Световното първенство в Пловдив през 2018 година, което е най-голямото в календара на FISA, сегашната организация няма да бъде проблем за нас. Организационният комитет и Пловдив имат добър опит, защото през последните 6 години заедно сме организирали най-големите възможни състезания по гребане. В Организационния комитет няма промени – хората си знаят работата, дори чуждестранните доброволци, ангажирани със съдийството, са същите. Единствените ни притеснения са свързани с времето – състезанието е много кратко и не могат да се отлагат сериите. Програмата е толкова плътна, че някои състезатели, които ще се борят за влизане във финала може да се случат и две гонки в петък и събота. В трите състезателни дни ще има общо 20 дисциплини – 6 за гребците от леката категория и 14 – за гребците от тежката категория. Вече имаме първите заявки. Очакванията ни са през май в Пловдив да пристигнат около 800 гребци от близо 40 страни,“ коментира Иван Попов – председател на Организационния комитет.

Състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив е важно за отборите, защото е първата им проверка за сезона. Голямата цел на всички е Световното първенство по гребане през септември, а Пловдив ще бъде стартов тест за него. По предварителна информация българският отбор по гребане се готви да участва с 5 единични лодки /скиф/, като в състезанието ще вземат участие една жена и четирима мъже. Практиката е да се събират точките от трите кръга за Световната купа по гребане, за да се излъчат победителите за 2019 година в гребните дисциплини. За Пловдив състезанието ще означава освен международен престиж, но също и приходи от 1200-1500 чужденци, които ще бъдат в града ни от 5 до 7 дни. Състезанията ще се предават на живо по Eurosport и БНТ.

Най-голямата група гребци ще пристигне от Китай. Заявката на Китайската федерация по гребане е за група от 100 души, но тук са включени също треньори и други специалисти. Другата голяма сила в гребния спорт – САЩ – също ще тества в Пловдив своите лодки в първото голямо състезание за сезона. За съжаление няма да посрещнем гребците на Австралия и Нова Зеландия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина