АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Димитър Маринов призна, че е от Пловдив

Оскаровият актьор ще рекламира Европейската столица на културата през 2019-а зад Океана

Мечтата му била, ако един ден играе театър в България, то това да е в Пловдивската драма

Българският актьор, който спечели Оскар с екипа на „Зелената книга“ е наследник на рода Маринов – сторили жп линията Пловдив – Кричим и консервната фабрика

„Осиновителите ми са от Пловдив, аз съм израснал през летните ваканции в Пловдив,“ сподели той пред публиката в клуб Фарго

Вижте цялото приветствие на българина Димитър Маринов, развълнувал десетки фенове на киното под тепетата. Актьорът бе специален гост в Програмата на София Филм Фест  снощи и се срещна с почитатели на седмото изкуството на изключително емоционален разговор преди премиерата на лентата в клуб Фарго.

„Ех, Пловдив най-хубавият град на  Европа! И аз съм обикалял, знам… Първо искам да ви кажа, че идването ми в Пловдив е моя инициатива. От София не искаха да ме пускат. Аз от както съм кацнал не съм спал, с приятели не съм се срещал, не съм се напивал и това го направих защото исках да го направя.

И както казах в много интервюта – на 24-ти на сцената се качи малка голяма България, не се качих аз. Една държава, която в повечето краища на света е нарицателно. Не ме обижда, но това което ме обижда, е че България все още няма самочувствието на световна държава, за това аз реших да поема всички тези интервюта, срещи… и с млади хора в НАТФИЗ, и на много други места, за да мога да ги убедя с личен опит, че ние сме една световна държава и трябва да имаме самочувствието на такива.

Димитър Маринов получи затрогващ дар от първомайска фирма-производител на знамена, така той си тръгва от родния град с няколко трикольора в различни размери, които ще отнесе в Холивуд

Аз никога не съм го имал това самочувствие, това самочувстие го научих там, когато самите американци ми казваха „Ти знаеш ли, че вие сте една то най-старите държави в света“, викам „Знам“. „Знаеш ли, че сте от най-старите запазени езици в света“, викам „знам.“ А знаеш ли че сте дали  езика (писменост) на Русия“, викам „знам“.  Те ме поглеждат и казват „ Еми, какъв ти е проблема?!“ (смях)

Аз мисля, че тази вечер ние трябва да спрем с проблемите. Доволен съм и щастлив да бъда тука, защото Пловдив – макар че медиите направиха много грешки за много неща, вие знаете следите. И както казва един мой приятел журналист от Лост Анжелис „Не е важно какво ти ще кажеш, важното е какво аз ще напиша!“

Не аз не съм от Русе. Родната ми майка е от Русе, спермодарителят ѝ е от Русе, който аз го срещнах за две минути и го видях на 21. Осиновителите ми са от Пловдив, аз съм израснал през летните ваканции в Пловдив. АЗ съм наследника на братя Маринови, които строят железопътната линия Пловдив – Кричим и фабриката за мармалади и консерви в Кричим.

Комунистите избиха мраморната плоча, на която пишеше Братя Маринови. Аз съм този наследник на фамилията Маринови за фини тютюни в Пловдив. Пловдив е градът, в който аз застава м пред проф. Крикор Азарян – Светла му палет! – който има утре рожден ден – Аз съм наследникът, който ме създаде Димитър, като Димитър, проф. Влади Симеонов – всичките от Пловдив. Филхармония „Пионер“, когато аз свирех и представях България под диригенството на Ленард Бърдстейн 79-та година в Ню Йорк. И когато аз влязох във ВИТИЗ и завърших първи курс, тогава проф. Азарян, на когото никога не съм му казвал  „Коко“,  защото имам респект и уважение не само към хората, които ми дават, а към хората , които са легенди. Та тогава той казва „Митко, трябва да правим планове за твоето бъдеще в театъра“. Аз знаех тайната му надежда да ме приюти в Театъра на народната армия и му казах „Проф. Азарян, ако аз остана в България и реша да правя театър в България, има само един театър, в който бих го правил – Пловдивския театър.“ (аплодисменти)

Аз бях работил три години във Видин и една от моите колежки от Видинския театър ме изненада тази вечер тук. Сега тя е част от вашия театър и е тук с нейния прекрасен съпруг–един много талантлив пловдивски актьор също. Браво!

И Коко казва “Митко, ти луд ли си?! Всеки се бие да е в София!“. Викам „Нека да се бият, аз отивам в Пловдив.“ И между другото на 2-ри май същата тази година аз имах официален договор за Пловдивския театър, но след това нещата се сведоха до много други обстоятелства и така нататък. И ето ме мен днес –осъществил мечтата на много мои колеги. Единственото, което искам да кажа на всички мои колеги, както и на всеки един от вас, дори и да сте работофоб, един ден вие да държите Оскара си във вашата професия! И да ви кажа, че е възможно. Просто трябва да си вярвате и толкоз! “

Оскаровият актьор ще рекламира Европейската столица на културата през 2019-а зад Океана, след като снощи преди премиерата на филма с негово участие „Зелената книга“, той получи лично от директора на ОФ „Пловдив“ 2019 фланелка с логото на ЕСК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина