АктуалноМненияНовиниПод ножа

Десислава Танева: Всички ферми около Раковски ще бъдат проверени за птичи грип

Министърът на земеделието откри изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ в Пловдив и даде подробности за мерките против заразата

Няма регистрирани нови огнища на птичи грип в страната, засега единственото остава в Раковски. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Земеделският министър откри поредния мегафорум със специлизирани изложения за агробизнес, вино, храни и оборудване с в Пловдивския панаир, който включва изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ в Пловдив и даде подробности за мерките против заразата.

„В 10- километровата зона в много кратък срок ще бъдат взети проби и изследвани от всички налични животновъдни ферми, като превенция за наличие на това заболяване. Плюс това всички ще бъдат провелени за изпълнение на мерките за биосигурност. Всеки трябва да знае, че животни се отглежад със съответните нива на биосигурност и който няма такива, не може да съществува, като животновъден обект, ако не ги отстрани в съответния срок, защото това носи риск не само за него, а за съжаление върху цялото поголовие.“

В десеткилометровата зона има близо 50 птицеферми.

По думите наминистъра стопаните от фермата в Раковски, в която беше открит птичи грип, ще бъдат обезщетени в 30-дневен срок, след унищожаване на животните, както е по закон.

Припомняме, че преди два дни ферма за патици в Раковски пламна от заразата. Вчера болните близо 6000 патици бяха умъртвени.

При откриването тя заяви, че 2020-та ще бъде изключително важна за селскостопанския сектор у нас.

Снимка на корицата: Министър Десислава Танева се избра пролетен зюмбюл, селектиран от български научен институт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина