АктуалноГрадътНовини

Дават на наемател басейна в СУ „Димитър Матевски“

До края на учебната година трябва да заработи, съобщи кметът на Тракия

Новият директор на училището открил теч за 2000 лева месечно

Деца до трети клас ще плуват безплатно, по-големите ще плащат по 3 лева

Басейнът на училище „Димитър Матевски“ ще заработи до няколко месеца. Това увери днес кметът на район Тракия Костадин Димитров, по време на представянето на строителната програма на администрацията си.

Децата на Пловдив ще могат да възстановят уроците по плуване до края на настоящата година. Тъй като на 6 февруари е проведен конкурс за отдаване под наем на басейна, чиято площ е 529 кв. м. Изрично условие в процедурата бе обектът да се ползва единствено и само за детско-юношески плувен басейн.

Райкметът на тракийци разказа, че лично е участвал в комисиите на Общинския съвет по време на процедура за избор на наемател. Предстои Общинския съвет да одобри решението на комисията и след 14-дневен срок да бъде подписан договора с избрания наемател, разясни Димитров. Наемателят на басейна ще трябва да отделни водомер, топломери на басейна, за да се отдели от партидата на физкултурния салон.

Димитров разказа, че СУ-то има нов директор – г-жа Златанска, която спечелила конкурс. Тя открила, че в сградата има теч на вода за около 2000 лева месечно от басейна. „Този проблем е отстранен, поставени са нов водомер, както и водопровод и течът е спрян,“ съобщи райкметът.

Наемателят ще трябва да осигури безплатен достъп до басейна за учениците от първи до трети клас, а за останалите входът ще е 3 лева.

Въпреки, че в условията за конкурса пише, че обектът да се ползва единствено и само за детско-юношески плувен басейн, по думите на Костадин Димитров, наемателят ще определи каква да е цената за външни лица.

Припомняме, че в края на 2017-а година басейнът бе затворен за ползване, след като изтече 7-годишния период, в който общината дофинансираше училищния бюджет с 30 000 лева за поддръжката и експлоатацията на басейна с по 30 000 лева са устойчивост по реализиран проект за реконструкция по оперативна програма. Така от 2018 година, отпадна задължителното условие за тази устойчивост, както и ограничението за мениджмънта  училището да реализира собствени приходи от басейна.

През декмеври м. г. казусът бе повдигнат на сесия на местния парламент от общинският съветник Божидар Здравков. Той предложи от градския бюджет да се отпуснат 30 000 лева и заяви, че е готов да направи дарение, за да заработи басейна. Предложението му бе прието, но в кулоарите тогава кметът Иван Тотев коментира, че басейнът е останал повече от година без наемател, тъй като Комисията от общински съветници постоянно са въвеждали допълнителни изисквания и в крайна сметка никой не е пожелал да се яви на търга за отдаване обекта под наем. По това време Тотев се зарече, че още в началото на  2019-а ще „оправи проблема“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина