АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Вижте как е „възстановена“ сграда – паметник на културата с европейски пари (ГАЛЕРИЯ)

Крещящ пример за общинска безстопанственост в първото пловдивско сиропиталище

Историческата сграда трябваше да е ремонтирана и реставрирана с пари по Региони в растеж, а зад нея вече трябваше да има новопостроен център за деца с аутизъм

По проекта, който е приключил в края на януари т.г., единствената свършена дейност е премахването на покрива на първото пловдивско сиропиталище

Две години пред медиите и пловдивската общественост се развява спечеленият проект № BG16RFOP001-5.001-0015-C01 “Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив“, Процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“. Според подписаните договори той е приключил на 29 януари 2020 година.

Оказа се, че по него няма забит нито един пирон!

С днешна дата видимата, свършена работа по проекта е махането на покрива на Първото сиропиталище в Пловдив с пари по ОП „Региони в растеж“.

В поредица от репортажи през 2017-а Под тепето алармираше за състоянието на сградата и опасността тя да бъде загубена.

Бутат първото сиропиталище на Пловдив

Сълзите на първото пловдивско сиропиталище (СНИМКИ)

През есента на същата година тогавашният ресорен заместник-кмет Георги Титюков ни увери, че сградата ще бъде ремонтирана, а фасадата възстановена, според първоначалния ѝ вид. Той обяви, че „Община Пловдив е кандидатствала с проект по ОП “Региони в разтеж“ за изграждане на няколко центъра за социални услуги в двора на бившия дом „Рада Киркович“ на Четвъртък пазара.“

В началото на 2018 в интервю за Под тепето зам.-кметът Титюков съобщи, че договорът за финансирането на проекта е подписан и в него има 840 хиляди лева за възстановяването на първото пловдивско сиропиталище.

Първата официална пресконференция по спечеления проект № BG16RFOP001-5.001-0015-C01 бе дадена на 14.08.2018 г. от 10.00 часа в Заседателна зала на Община Пловдив.

Тогава стана ясно, че безвъзмездната финансова помощ, отпусната за реализацията му възлиза на 2 391 600,00 лв. с ДДС, от които – 2 032 860,00 лв. с ДДС, представляват принос на ЕФРР в размер на 85 % от общата му стойност, а 358 740,00 лв. с ДДС – са съфинансирани от държавния бюджет.

На нея бе обявено, че „в период от две години (29.01.2018г. – 29.01.2020г.), в седем обекта на интервенция по проекта, чрез извършване на строително-монтажни работи и доставка на оборудване, ще бъдат създадени необходимите условия за изграждането на нови 7 социални услуги на територията на Община Пловдив, а именно – 2 центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания; преходно жилище за деца от 15-18 г.; наблюдавано жилище за младежи от 18-21 г.; център за обществена подкрепа за деца и семейства, с възможност за спешен прием; дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства; дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, в съответствие с Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги. С планираните проектни мерки ще се насърчи социалното включване и равен достъп до услуги на децата и младежите, настанени в ДДЛРГ, ДМСГД, включително – и за децата с увреждания и децата с потребност от постоянна медицинска грижа в град Пловдив.“

Следващата активност по този проект се случва в навечерието на местните избори миналата година. В официално прессъобщение Община Пловдив кани на: Събитие по проект за изграждане на ефективна социална инфраструктура за представяне на 7 нови услуги.

 

Така на 19 септември 2019 г. в двора на бившия дом „Рада Киркович“ идват зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков, директорът на Общинска дирекция „Социално подпомагане“ Веселина Ботева и кандидатът за кмет на тяхната партия Николай Бухалов, задено с още представители на Кауза Пловдив и правят символична първа копка по изграждане на Центъра за деца с аутизъм по същия този проект, по чието изтичане към онази дата са оставали цели 4 месеца.

После събитието е подробно отчетено във Фейсбук страницата на общината. От снимките на въпросната първа копка ясно се вижда, че до тогава по проекта, включтилено в сградата на първото сиропиталище, не се е случило нищо. Покривът ѝ също е на мястото си.

Така изглеждаше петното за център за деца с аутизъм на първата копка през септември.

Така изглежда днес.

Свършеното е видимо с просто око.

От тогава до днес можете сами да сравните какво се е случило по целия проект и с ремонта на историческата сграда на пръвото сиропиталище в Пловдив – махнат е покривът и сградата е оставена да се саморазрушава.

Снимките от септември.

И днес.

Табелата, която показва, че тук се харчат европейски и публични държавни средства.

На въпрос на Под тепето „Какво се случва и защо сградата изглежда по този начин, а проектът вече е приключил“, бившият ресорен зам.-кмет Георги Титюков, който в момента отговаря за спорта и младежките дейности в Общината каза, че срокът бил удлъжен с няколко месеца, защото в Министерство на културата се бавели с някакви документи.

Репортерската ни проверка в НИНКН към МК показа, че документите са разгледани и одобрени отдавна и без тяхното одобрение не би било възможно подписването на договора по проекта.

Неговият наследник на поста зам.-кметът Анести Тимчев пък обясни пред репортера ни, че проблемът със забавянето дошъл, защото трябвало да се режат някакви дървета. И поясни, че ще има удължаване на срока на проекта, а с колко, ще стане ясно следващата седмица.

Репортерската ни проверка в ОП „Градини и паркове“ показа, че рязане на саморасла растителност от есента на миналата година е имало няколко пъти в двора на бившия дом Рада Киркович, като последното е било на прорасли в основата на сградата храсти.

Двамата ресрони зам.-кметове, в чиито мандати течеше проекта, бяха заедно снощи на старта на кампанията на фондация „За нашите деца“ за привличане на обществена подкрепа за създаването Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив в сградата на Дома. И двамата дадоха уклончиви обяснения защо проектът не се е случил в срок.

За целите две събития в рамките на двете години за изпълнение на проекта има още едно доказателство – странчика в социалната мрежа, озаглавена „Кауза „Рада Киркович“ – да вдъхнем нов живот„. Портретната ѝ снимка е на зам.-кмета Титюков.

Ретроспекцията е ясна – проектът е активиран в навечерието на местните избори през 2019-а и от тогава до ден днешен най-много работа по него са свършили от ОП „Градини и паркове“. Освен нея, след първата копка за Центъра за деца с аутизъм през септември м.г. са премханати остатъчни плочки на терена и е заравнено. Премахнат е и покривът на историческото сиропиталище. И толкова!

Очаквайте продължение на темата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

26 коментари

  1. Авторката на статията даже не е разбрала, че в двора се изпълняват два отделни обекта. Пак политическо плюене. Вече никой не вярва на каквато и да е статия на продажните ни медии /слагам всички под един знаменател/. Престанете да обслужвате политически интереси.
    Като гражданин на Пловдив се радвам, че ще има обекти, които ще бъдат в помощ на децата в неравностойно положение. Мислете малко като финландците и живота Ви ще е по-хубав !!!

    1. ,,Съсед от квартала ,, – да не си ,,кмет ограбил квартала ,, всъщност. На Мен ми е писнало да плащам данъци и да гледам как ,, белите ,, якички си оправят с тях живота , открадвайки ги зад маските на уж благородни каузи ,докато Аз си съсипвам здравето ! Върви на м.й ..та си – мижитурка

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина