АктуалноКултураНовини

Ван Гог, Рудолф Нуреев и Силвио Белускони се срещат на Киномания в Пловдив

Новата лента на Паоло Сорентино- „Те”, Уилям Дефо в ролята на Винсент и последната роля на Робърт Редфорд в афиша на фестивала

Естествената среда на филмите не е в интернет, подчерта програматорът на Киномания Владимир Трифонов

Иво Дернев

„Големите филми преди големите награди” е мотото на 13-ото издание на Киномания в Пловдив. Фестивалът стартира на 16 ноември и в рамките на две седмици ще представи най-доброто от световното кино на публиката в LUCKY Дом на киното Общо 30 филма включва програмата на Киномания тази есен, като някои от заглавията буквално парят, тъй като идват под тепетата седмици след световни премиери и фестивални фурори.

Много е трудно договарянето на нови ленти, но и тази година филмите в голям процент са след световни премиери през септември. Има шест съвсем нови заглавия, които, слава богу, няма как да бъдат намерени в торентите. Искаме да подскажем на зрителите под 30 години, че естествената среда на филмите и киното не е в интернет, обясни Владимир Трифонов, програматор на Киномания.

Той се спря в детайл на някои от пироните във фестивалната програма. Най-големият му фаворит е “Ван Гог: Пред портите на вечността”, в центъра на който стои покъртителното изпълнение на Уилям Дефо . Трифонов очаква след наградата от Венеция за най-добър актьор, Дефо да е и основен фаворит за Оскар гази година. Неговият Винсент е едновременно просветлен, луд, брилянтен, безпомощен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ. Дефо прави чудеса в тази роля. За мен това е най-добрият филм в програмата, каза програматорът на фестивала.

Киномания ще открие Новият филм на Уес Андерсън (“Гранд хотел Будапеща”) – “Островът на кучетата”. Анимацията с гласовете на Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Бил Мъри, Тилда Суинтън, Йоко Оно, Харви Кайтел откри преди известно време фестивала в Берлин и спечели заслужено вниманието и на публиката, и на критиката.

Пловдивската публика ще има шанса да гледа и новата лента на гениалния Паоло Сорентино- “Те”. Филмът е посветен на изключително противоречивата личност на бившия премиер-министър на Италия Силвио Берлускони. Заснемайки някои от най-виртуозните сцени в досегашното си творчество, Сорентино изтръгва неистово изпълнение от любимия си актьор Тони Сервило, познат от прекрасния „Великата красота” и с играта в „Ил Диво”, където влезе в ролята на Джулио Андреоти.

Ще видим и Робърт Редфорд в последния му филм като актьор, както обяви самият той- “Старецът и оръжието”. Това е едно очарователното забавно криминале за елегантния банков обирджия Форест Тъкър e идеално попадение за легендарна кариера. Във филма участва и Кейси Афлек.

Акцент в програмата на тазгодишното издание на кинофестивала са три биографични заглавия, които ще зарадват не само любителите на този жанр. Освен филмът за Винсент ван Гог, ще видим на голям екран историята на Рудолф Нуреев. “Рудолф Нуреев: Бялата врана“ е третият режисьорски проект на актьора Ралф Файнс, който участва и в самия филм. Ще проследим и как Вим Вендерс се впуска в дебрите на документалното кино с “Папа Франциск: Човек на думата си”.

Майкъл Мур отново ще ни провокира с яростен и обезпокоителен портрет на Америка при Тръмп с новия си филм “Фаренхайт 11/9”.

Рубриката Класически удоволствия ще представи филма на Марио Моничели “Приятели мои” от 1975 година, а пълнометражната анимация от 1968 година “Жълтата подводница” е живописен еквивалент на света на „Бийтълс”, един шедьовър-антология на всички анимационни техники на онази епоха.

Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Алиша Кийс, Кийт Ричардс, Арита Франклин са само част от имената в документалния филм “Музикалният храм на Алабама”, с номинация за „Грами” за саундтрак компилация.

С “Глория Бел” тазгодишният носител на “Оскар” за чуждоезичен филм, чилиецът Себастиан Лелио, прави римейк на филма си от 2013, който спечели международно реноме – Глория, като пренася перипетиите на главната героиня в Лос Анжелис и кани неподражаемата Джулиан Мур за главната роля.

Фестивалът не забравя и за най-малките почитатели на киното. Носителят на Оскар за късометражна анимация Александър Еспигар представя своя пълнометражен дебют – екранизация по обичания от поколения зрители роман на Джек Лондон “Белия зъб”. Другите заглавия за децата са “Мумините и чудната зимна страна” и “Светът на Марни”.

Ще има и български заглавия, които ще бъдат представени от специалните гости на Киномания. Те ще са премиерни, обясни Борислав Лалев, организатор на фестивала в Пловдив.

Цените на билетите са 8 и 6 лв. за студенти, ученици и пенсионери. Карта за 7 прожекции е 42 лв. Продажбата на билети ще започне на 9-ти ноември /петък/ на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина