АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Балетът владее Града на тепетата

„Безброй вдъхновения“ даде началото на четиридневна балетна приказка в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Даниела Калчева

Единадесетото издание на детският Международен балетен фестивал „С любов за танца“ стартира с най-новия спектакъл на пловдивското Балетно студио „Буратино“ в първата юнска вечер на 2019-а година.  В него взеха участие всички възпитаници на балетното студио, от най-малките до най-големите, а солисти бяха Елица Йовчева, Василена Кючукова, Даниела Калчева, Константина Константиниду, Мила Чернева и Теодора Богоева.

Точно в 19:30 часа завесата на сцената на Градски дом на културата „Борис Христов“ се вдигна и тържественото откриване започна с представяне на гостите от различните градове на страната и чужбина. В рамките на 2 дни гостите ще имат възможността да представят своите умения в балетното изкуство пред професионалното и детското жури на фестивала. На 2 юни от 19:00 часа на сцената на ГДК „Борис Христов“ всички балетни студиа ще представят своите групови изпълнения, а на 3 юни също от 19:00 часа пловдивската публика ще има шанса да наблюдава соловите и дуетните танци на участниците.

Фестивалната традиция бе спазена за 11-и път – на 1 юни, Международен ден на детето, откриването да е с премиерния спектакъл на балетно студио „Буратино“. Младите таланти на това красиво изкуство представиха фееричната постановка „Безброй вдъхновения“ по музика на М. И. Глинка. Хореографията е дело на д-р Бонка Матова и доц. Желка Табакова, сценографията и мултимедията са на Меглена Йорданова, художник- изпълнител на костюмите е ателие „Аглая“.

Човекът, който стои зад цялостният блясък на спектакъла, който неуморно през целия сезон се труди редом с децата от студиото, който ги напътстваше и критикуваше, когато имаше нужда, който превърна няколко танца в зрелищен спектакъл е ръководителят на БС „Буратино“ Маша Иванова. Без нея тази приказка, която гостите на фестивала видяха снощи на сцената нямаше да съществува.

„Безброй вдъхновения“ е спектакъл за музиката и танца, които се сливат в едно и карат зрителя да попадне в един свят, изпълнен с емоция, страст и любов към балета. Всички деца дадоха всяка една частица от себе си, от сърцата си, от душите си, за да пресъздадат магията на танца пред аудиторията – гостите на фестивала, родители, приятели и близки.

Мигове преди старта на спектакъла, преди магията да се случи, солистите си обещаха да танцуват с душите си, да стъпват без страх, а с воля и любов. Обещаха си да не се страхуват, да се раздадат до край, да се забавляват, да отблъснат сълизте и болката и да плачат на финала, след като се затвори завесата, но да плачат от щастие, от радост…

И така децата на Пловдив, децата, отдадени на танца, всички възпитаници на Маша Иванова дадоха старта на няколко вълнуващи дни, през които балетът ще влаее града под тепетата.

Снимки: Маги Стоева и Борис Добрев за Под тепето

Автор: Даниела Калчева – стажант

Даниела е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели с есето си „Пловдив – древен и вечен“, а част от награда ѝ е стаж в медиите Под тепето и Капана. Талантливата Дани е в 11 клас на Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ и е солист на Балетно студио „Буратино“ (снимка на корицата).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

23 коментари

  1. Един известен български режисьор беше казал в своя книга – „Непосветени, не ходете на адовите репетиции в театъра. Тези викащи хора се обичат“.
    Така е и в БС „Буратино“. Знам го, защото повече от 10 години съм свързана с балетната школа като родител. Да, ядосвала съм се на Маша, когато детето ми се е връщало разплакано. Да, казвала съм – откажи се! Не се отказа въпреки „глътни си корема“, „направи го пак“, „кога ще се научиш“, „пак ли ти“, „двойкаджийка“, „ръцете са ти като кренвирши“ и още и още…
    Маша обича децата си и това, което прави. Тя успява да направи колектив. Децата в групите й са приятелки извън залата. Това е най-важното нещо за мен – да се чувстваш част от общност. Тогава си силен, тогава можеш да направиш чудеса, тогава има с кого да съпреживееш и доброто и лошото. И повярвайте ми – доброто в „Буратино е повече!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина