АктуалноГрадътИзпод тепетоМнения

Шумът на чинарите

Как окастриха здраво дърво срещу отдел Екология  

Обработката на чинара се организира заради началото на нов строеж, озеленителите обещаха, че през пролетта ще цъфне въпреки резитбата

Иво Дернев

Един единствен клон остана от перестата корона на красив вековен чинар, доскоро гордо извисяващ се в сърцето на Пловдив, само на 50 метра от кметството. Заради инвестиционно намерение в частен имот, точно срещу сградата на отдел Екология към общината, здраво дърво бе окастрено до неузнаваемост в последните два дни. Скоро около него ще започне да се изливат основите на нова сграда, а инвеститорът е пожелал и е получил разрешение от администрацията клоните, които попадат в парцела му, да бъдат премахнати. Скастрени обаче се оказаха всички клони, освен един, който влиза в имота на собствениците в една от къщите в съседство, в която се помещава пицария Верди. Именно те бяха против пълната резитба на здравия чинар, но за работещите резачки имаше издадена общинска заповед.

На място се твърдеше, че идеята дървото да бъде обработено по този начин е, че след стартиране на строителството в частния парцел, няма да има възможност за достъп на вишка до чинара , а клоните му могат да станат опасни в някакъв бъдещ момент. Озеленителите от своя страна гарантираха, че на мястото на премахнатите клони ще има нов цъфтеж още следващата пролет.

За самия парцел е предвидено плътно застрояване. Инвеститорът ще запази красивата фасада на съществуващата сграда, която попада под защита като недвижима-културна ценност. Сред архитектите, които работят по проекта, е Румяна Пройкова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Същите тези озеленители през пролетта на 2017 г. гарантираха, че на мястото на отсечените по поречието на Марица тополи ще бъдат засадени чинари. Сами не уточниха през кое десетилетие.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина