АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Центъра, Кършияка и Смирненски са с топ цени на квадратен метър

Най-голямо е търсенето на имоти в квартал Смирненски

Купувачите на жилища в Пловдив отделят средно по 70 000 евро

Най-често се търсят тристайни апартаменти

Ръст на имотните сделки в Пловдив с близо 2%, спрямо същия период на изминалата година, отчитат брокери на недвижими имоти по време на бизнес закуската в града под тепетата, организирана от Imoti.net. На редовната си годишна среща търговците на жилища отчетоха интересни тенденции.

Купувачите са от цялата страна, като често има и такива от Украйна и Молдова, а 43% от запитванията към агенциите на недвижими имоти са за тристайни апартаменти. Все повече хора се възползват от ипотечен кредит за закупуване на жилище – около 34 на 100, като средният размер на банковия заем е 80 000 лв. Най-голямо е търсенето на имоти в кв. „Смирненски“, в близост до индустриалната зона. В този район преобладаващ е българският инвеститорски интерес.

Бюджетът на купувачите на имоти в Пловдив се е повишил през деветмесечието на годината, като инвестицията в покупка на жилище достига до 70 000 евро, отчете брокерът на недвижими имоти Мирослав Язов, който е и председател на Национално сдружение недвижими имоти в Пловдив.

Ето как изглежда класацията на цените по райони на Пловдив.

„Средната цена на жилище в центъра на Пловдив е 854 евро на кв. м, в кв. „Кършияка“ достига до 827 евро на кв. м, в кв. „Смирненски“ доближава 708 евро на кв.м. Цената на кв. м в „Кючук Париж“ е 691 евро, а в „Тракия“ – 667 евро“, отчете Язов. 

Голям интерес има и към инвестирането в имоти за краткосрочно отдаване, който според брокерите се дължи на туристическия поток към Европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира между 30 и 60 лв. за нощувка, а този тип предприемачество се превръща в изключително доходоносна дейност за собствениците.

„Пловдив се оказва и изключително привлекателен за дигиталните номади, които в крак със световните тенденции избират да работят от вкъщи. Това обяснява и увеличението на дяла на жилищното строителство в града за сметка на офисните пространства“, коментират експертите. 

Все повече семейства предпочитат да притежават и имот извън големия град, като търсенето на вили в близост до Пловдив е засилено. Популярни са къщите в с. Дълго поле и с. Строево, където купувачите от региона избират да прекарват уикендите си.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина