АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Французин вдига Берлинската стена в центъра на Пловдив

Подрежда на Главната 25 оригинални бетонни блока от Стената с творби на култови улични творци

Фрагментите идват заедно с 3 трабанта, изрисувани от художници, творили върху символа на разделението  

Колекцията на Силвестър Верже се оценя на 1,2 млн. лева, но ще бъде изложена на открито под тепетата на 12 януари

Да, паната са много ценни, но ще ги представим в градски условия, на улицата, тъй като в крайна сметка там е мястото на уличното изкуство, не в музея, казва колекционерът

Изложбата „Art Liberty” е част от програмата на ЕСК 2019 и съвпада с 30-годишнитата от падането на преградата между Източен и Западен Берлин

Иво Дернев

„Това е нещо, което няма да бъде забравено. Стените се вдигат и бутат, но изкуството остава. То свързва хората, въпреки преградите”. С такова послание френският колекционер Силвестър Верже  съвсем скоро ще вдигне Берлинската стена в центъра на Пловдив. Образно казано, разбира се. Той ще докара изключителната си колекция „Изкуството на свободата” от 25 оригинални бетонни блока от Стената, станала символ на Желязната завеса. Паната са изрисувани от художници, творили върху самата преграда между Източен и Запазен Берлин и ще бъдат изложени на Главната на 12 януари, когато стартира проектът Европейска столица на културата. Събитието, естествено, е един от пироните в програмата на Пловдив 2019 и се организира по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

Силвестър Верже е в града под тепетата в последните няколко, за да огледа локациите, на които ще бъдат експонирани безценните бетонни плочи. Това е и единствената пътуваща колекция на оригинални фрагменти от Стената. Французинът е тук и да организира подробностите около сложния за реализиране проект, носещ името „Art Liberty“  . „Да, паната са много ценни, но ще ги представим в градски условия, на улицата, тъй като в крайна сметка там е мястото на уличното изкуство, не в музея”, каза за Под тепето френският колекционер. Апропо, оценката за стойността на колекцията, извършена от международни застрахователни оценители по поръчка на собственика, възлиза на над 1,2 млн лева.

Верже отбелязва, че изложбата утвърждава основните ценности на изкуството и свободата чрез 38 забележителни произведения на изкуството, които смесват сила, творчество и фантазия. Работите са едновременно крайно модерни и натоварени с история. Върху автентичните бетонни късове от Стената ще видим творби на култови  художниците предшественици на сцената на берлинското улично изкуство. Те са рисували по Берлинската стена от източната и западната й части в началото на 80-те години на 20 век. В Пловдив идват работи на шест от първите художници рисували по Берлинската стена- Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, плюс двадесет и пет международно признати улични артисти. Заедно с бетонните пана пътуват три Трабанта, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше и Киди Ситни.

Традиционно в рамките на трите месеца от изложбата се организират десетки събития – прожекции, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с художниците, концерти. В Пловдив програмата към проекта включва повече от 30 късометражни филма, показващи художниците в процеса на тяхната работа. Те ще бъдат активирани чрез QR код към самите изложени работи на Главната.

„Art Liberty“ включва още „Ефемера“- 32-минутен филм на основата на богатия архив на фотографа и художник на берлинската стена Хайнц Куздас, както и шестнадесет снимки на творби, изрисувани на Берлинската стена преди падането ѝ, всички те изложени върху брезенти с размер 250 x 350 см. Ще видим и оригиналния стенопис на бразилския художник Л7М, създаден по време на парижката изложба в Източната гара (Gare de l’Est) през 2015 г. Мегапроектът включва още три големи рисунки на Статуята на свободата от Кристоф-Еманюел Буше, емблематичен художник на Берлинската стена.

Колекция „Art Liberty“ е пропътувала целия континент. Международната обиколка на изложбата от 1991 до 2015 включва  градовете Мадрид, 1991; Лион, 1996; Никозия, 2009; Кьолн, 2001; Женева 2004; Париж, 2009; Берлин, 2001; Москва, 2009 и Париж, 2015. „Изкуството на свободата” ще остане в Пловдив до средата на март.

Очаквайте скоро как Горбачов е реагирал наArt Liberty“ и как Силвестър Верже се озова в Пловдив!

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина