АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Традиционна пловдивска кухня: бумбарът

Историята на известния специалитет и къде да го похапнем днес

Снимка на корицата: Ресторант Central

В една от предишните си статии вече сме ви запознавали с типичните български храни, които задължително да изпробвате, но днес потъваме още малко по-дълбоко в старите рецепти на пловдивските ресторанти.

Бумбарът се споменава още преди повече от 100 години, а по-възрастното поколение със сигурност помни култовата кръчма Бумбарника. Тя се е намирала на мястото на градината на сегашния хотел Рамада Пловдив Тримонциум и е привличала стотици ценители на вкусните дреболии и бумбара. Спомените „говорят”, че дори посетители от Австралия са пътували, опиянени от славата на филибелийския специалитет.   Отворила врати през пролетта на 1959 година, кръчмата бързо става любима за пловдивчани и гости на града. Работила с  клиенти от 16:00 часа и затваряла врати в 23:00. А още час преди началото на работното време, навън чакали прави на опашка чеда на Бакхус. Мястото  било тихо, без музика. Единствено през лятото от градината се чувал класически оркестър на живо. Великото ястие, предлагано там, се разбира от името на кръчмата- бумбар. Глезена храна, нуждаеща се от дълго старание, а и голям майсторлък. Посветените в тайната му пазят секретно рецептата. Тя е останала, докато вече всичко е заличено от легендарното място. Почти няма снимки, изчезнало е и менюто, има само сладък бохемски спомен от живеещите по онова време.

Към днешна дата този традиционен пловдивски специалитет не се рекламира така широко и не са много местата, където може да го опитате. Едно от тях е ресторант Central, който още с откриването си постави акцент върху българската традиционна кухня и предизвика вкусовите ни рецептори с гурме интерпретации. Всяко предложение от менюто е подбрано внимателно и с уважение към българските традиции. Пътят на създаването на ястията и десертите е дълъг, вдъхновен от местната гастрономическа история и щедро напоен с многообразието от автентични вкусове, с които е израснал нашият народ.

Следващото заведение, в което ще ви препоръчаме да попитате за бумбар, е Амстердамъ. Определението „бирхале” отразява най-точно непринудената приятелска атмосфера в напомня в най-добрия смисъл някогашните пловдивски кръчми, на които градът дължи днес бохемската си слава.

Старата пловдивска рецепта получава своята интерпретация и в Кухнята на Рая, където могат да ви го сервират в масло или в яйце. Ресторантът се намира в самия център на Пловдив, на гърба на бившия Партиен дом.  Интериорът наподобява домашна къща, с усет към малките детайли – красиви свещници, цветя, часовници, а менюто е разнообразно и наистина вкусно.

Арменският ресторант Ереван е един от най-старите в Града под тепетата и затова не е чудно, че наред с апетитните национални предложения като мантъ и кешкек, тук също може да похапнете бумбар. В момента се намира на Гроздовия пазар и да изкушава ценителите на добрата кухня с пъстър микс от арменски и български специалитети.

В случай че искате да си го похапнете вкъщи, а не знаете как да го приготвите, вземете си от магазин „Централ” на Главната улица. Те имат собствена транжорна, топла и студена кухня и автентична аржентинска скара- Asador и Parilla. Чудесна комбинация между хранителен магазин и място за похапване. Там може да си осигурите вкусна вечеря след забързания работен ден или обяд, набързо вместен между ежедневните задачи.

Познавачите казват, че бумбарът във Филибето не се яде, той се „набива”, а на вас в коментарите оставяме поле за изява, в което да споделите дали сте опитвали пловдивският специалитет и къде още може да го похапнем.

Източник: Lostinplovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Незабравими спомени от “ БУМБАРА „!!!! Бумбар и каничка бяло вино !!! / По няколко пъти / !!!!! А също така , и незабравимия БУМБАР от „ Слънчевият кът“ !!!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина