АктуалноЗабравеният градНовини

Сбогом, красавици!

Инвестиционни интереси събориха двете вековни къщи на ул. „Филип Македонски”

Багерите минаха през сградите напълно законно заради липсата на статут на културни паметници

Предстои поредното плътно застрояване в идеалния център на града

Иво Дернев

Мрачната ни прогноза от миналото лято се сбъдна. Инвестиционни намерения отнесоха още два архитектурни бисера в идеалния център на града. Красиви вековни къщи, сгушени една до друга на улица „Филип Македонски” №11, за унищожаването на които алармирахме през юли 2017г., вече са в историята. Багери минаха през сградите и ги сравниха със земята за няколко дни, при това напълно законно. Останал е само фрагмент от старата метална ограда. Събарянето на пореден естетически знак от историята на Пловдив отпреди век се случи под самите прозорци на Общинския съвет. Нищо не можеше да спаси от унищожение слепените къщи, тъй като те нямаха статут на културни паметници. Бяха оставени да се самосрутят през годините, за да ги довършат тежките машини в последната седмица.

Както писахме преди година, сградите бяха закупени от хора с интерес към парцелите под тях, а не към архитектурната им автентичност. Имотите са окрупнени в един, като в него ще бъде изградена нова кооперация на няколко етажа. Предвиден за изграждане е и подземен паркинг. Още преди година хората от района се възпротивиха срещу инвестиционните намерения, които ще доведат до поредното плътно застрояване на идиличната централна улица до Цар- Симеоновата градина, но и ще отнемат от духа на квартала. Те даваха за пример гротескната нова сграда в парцела, точно от другата страна на улицата, която стана нарицателно за абсурдна архитектура в центъра на древния град- кооперацията на  арх. Емил Жечев.

„Духът и обликът на целия квартал си отива с разрешение и по законен начин. Въпросът е, че проектантите  не се съобразяват с миналото и естетиката на тази стара градска зона, а с друго. Не ни остава нищо друго, освен да се надяваме и да се молим, че бъдещият проект ще носи духа на мястото, а няма да е поредното архитектурно недоразумение, което вече е факт на нашата улица”, коментира пред Под тепето миналото лято притеснена съседка- Мария Ветренска, сочейки към новата сграда на арх. Жечев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Излишни са критиките и търсенето на виновни, виновни сме всички ние, поради липсата на национално самосъзнание и самокритика. Всъщност винаги вината е някъде другаде, но не и в самите нас, нали???
    Това е поредния пример, Хасково честито в случая на инвеститорите, станахте за смях, пред малцина, но наистина за смях, който и да сте, да ви преведен тази хапка 😉

  2. Добре де, само аз ли виждам на тази снимка две обикновени къщи? Аз не виждам нищо особено в тях, особено в състоянието в което са били. По-добре е, че са съборени. Дано на тяхно място се построи някоя хубава сграда.
    Пловдив не може да се развива ако се пази всяка стара сграда само защото е стара и различна.

  3. Моля, поставайте и построените не съобразени със средата недоразумения, сътворени от посредствени, кланящи се на инвеститорите архитекти, та всички да са наясно с уменията им.

  4. Не е ли редно първо да се представи фасада, а след това да се коментира ? Просто идея за размисъл… все пак – има презумпция за невинност по белия свят.. не е задължително да е стил мутробарок новата сграда.. и все пак – честито на новодомците, дай Боже всекиму.. мястото е супер!

  5. Много тъжно! Не заслужаваме града си. Недостойни сме и с бясна скорост рушим духа на този прекрасен град. От центъра на култура и просвета се превръща в мутренски дворм отрупан с кич и безвкусица. Чалгата управлява и задава тона. Тъжно наистина. Може да си представим Пловдив като човек. Посоката е от аристократизъм и черти на благородник към евтин грим и силикон.

  6. За съжаление Пловдив загива! Нищо не остава от духа и атмосферата на града! Жалко! Пловдив прекрасен град, но безвъзвратно се променя в една не по-добра посока. През две пресечки на „Велико Търново“ живееше бивши главен архитек на града – лека му пръст! Не са виновни инвеститорите ….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина