АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Протест заради липса на информация

Граждани скочиха срещу изграждане на велоалея в зелена площ по бул. „Свобода”

Предлагат трасето за велосипедисти да бъде направено на отсрещния 10-метров тротоар, а не в парка

Тук сме, защото искаме информация, а никой не ни дава. Това строителство е незаконно, казва Живко Митрев

Ако не ни отговорят на въпросите ще преминем към гражданско неподчинение, категорична е Ирина Димулска

Иво Дернев

„Искаме отговори на въпросите ни. Затова сме тук. Това е протест заради липсата на информация и диалог с институциите”. С тези мотиви жители на блоковете по току що преасфалтирания булевард „Свобода” недоволстваха срещу вървящите строителни дейности в зелена зона край автомобилното платно тази вечер. Десетина възрастни, пет деца и едно куче се събраха на неремонтирания тротоар на улицата си, за да заявят пред медиите гражданската си позиция относно навлезлите в парка отсреща багери, които изграждат някаква инфраструктура. На този етап не е ясно какво ще представлява тя- тротоар ли, велоалея ли, или и двете.

„Събрали сме се, понеже все още нямаме отговори на въпроса защо ни се бетонира паркът. Това, което правим от една седмица, е да искаме информация, да видим някакви проекти. Но нямаме нищо насреща. Искаме да знаем защо нашият парк се залива с чакъл, защо никой не ни дава информация, защо няма табели какво ще се прави?”, нахвърля въпросителните  Живко Митрев.

„Ходим по инстанции, подаваме сигнали, а общината се прави на глуха. Бяхме при нейните архитекти- показаха ни някакъв проект на компютър, без официален документ да ни представят. Според проекта на екран, тротоарът влиза 1,60 в зелената площ, но сега виждате пет метра чакъл. Говори се, че ще има велоалея, очевидно я изграждат. Но нито има официален проект за нея, а и доколкото разбрахме още не е минал през експертен съвет. А нас само ни пускат по пързалката. Затова сме се събрали- отново да пледираме за информация и отново да искаме да знаем какви са намеренията, какво ще се случва тук. Ако това не се случи, ние ще почнем да слагаме табели „Незаконен строеж””, предупреди Митрев.

„Няма да спрем докато не получим отговор на въпросите си. Къде е информационната табела? Къде е обезопасителната лента на обекта? Кой отговаря за него? Какво правят точно? Ние искаме да се чуе нашият глас. Велоалея може да се изгради от тази страна на булеварда, където има 10-метров тротоар. Не е необходимо да се разрушава този прекрасен парк. Ако отговорите на въпросите не ни харесат, ще преговаряме с общината. Ако и това не сработи или не се случи, ще преминем към гражданско неподчинение”, твърдо заяви Ирина Димулска.

„Засега следваме правилата. Утре се събираме отново. И може още утре да започне гражданското неподчинение. Защото с подчинение можем ли да направим нещо? Можем да блокираме булеварда или да спрем строителната техника”, допълни съседката си Митрев.

Хората посочиха тротоара, на който протестираха, и заявиха, че той е много по-подходящ за изграждането на велоялея. Пешеходната алея е широка десетина метра и наистина позволява изграждане на трасе за колоездачи. ” На нас в момента ни бетонират парка, а тук има достатъчно място. Има една прецакана инфраструктура, която не става за нищо. Вместо да я оправят, те правят нови инфраструктури, без да има място за тях. И го правят незаконно”, гневен е Живко Митрев.

„Против съм изграждането на тази велоалея. Против съм да се разходват обществени средства за това строителство. Няма нищо лошо в самата велоалея, стига да не е за сметка на зелени площи. А и нещата трябва да се правят по законния ред”, каза друг от протестиращите, който често подкрепя зелени каузи, но в случая живее на самия бул. „Свобода”.

Събралите се днес заявиха, че ги подкрепя целият квартал. Докато репортер на Под тепето правеше снимки на посипаната с чакъл зелена площ обаче се появи и друго мнение. Спря ни човек, който живее в блока отсреща, без да се представи. „Какво се оплакват сега. Правят нещо хубаво тук, а няколко човека се опитват да го саботират. Не разбирам защо го правят. Всеки почна да стачкува”, каза брадатият мъж, преди да се шмугне във входа си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Поздравявам Ви! Единствената електронна медия представила обективно ситуацията в този прекрасен пловдивски квартал. На тревата на този парк съм израснал, преди ни гониха милиционерите да не играем там, сега нашите деца и внуци имат тази „привилегия“, но пък някакви „дървени глави“ са решили да развалят парка вместо на помислят по-разчупено……ама при липса на разчупен, нагънат мозък резултата ще е глупав, прост и елементарен! „Каквото и да ви говорят, става въпрос за пари“, това става в нашия град…..

  2. мамин, покажи документите, ама да не са като ония за „Одрин“8, дето ги подписа без капка свян и срам – оригинални та дрънкат като цялата ти работа мамин …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина