АктуалноМненияНовиниПод ножа

Протестиращите срещу кариерата над Белащица блокираха пътя

РИОСВ – Пловдив изпрати покана за нов акт на „Холсим“

Протестиращите срещу кариерата над Белащица блокираха пътя с искане за затварянето й. Реакцията на недоволните от запрашаването на Брани поле, Белащица и Куклен изненадващо затвориха движението по шосето в импровизирана репетиция преди големия протест на хората от селата от тази част на родопската яка, който е предвиден за 6 септември.

Междувременно от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщиха, че са изпратили покана за връчване на Акт за установяване на административно нарушение на ръководството на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД. Причината са установени нарушения на дейността на производствената база и кариерата в находище „Белащица“ (участък „Родопи“), водещи до замърсяване чистотата на атмосферния въздух с прахови емисии, съобщават от екоинспекцията.

Нарушението е констатирано при осъществяване на изненадваща контролна проверка от страна на екоинспекторите на 23 август. При нея е установено, че преработката на добития материал в кариерата се извършва посредством 2 трошачно-сортировачни инсталации, след което чрез технологичен транспорт той се подава директно за натрошаване, сортиране по фракции и последващо пресяване. При технологичния процес е осигурено оросяване на материала, но е очевидно, че  осъществяваните оросителни дейности не са достатъчни.  Видимо е, че атмосферният въздух се запрашава както при процеса на преработка, така и от откритите повърхности на площадката (пътища и депа за различните фракции).

Установеното при проверката е в нарушение на Наредба № 1 към Закона за чистотата на атмосферния въздух. След връчване на акта предстои издаване на наказателно постановление. Предвидената от закона санкция е в размер до 5000 лева, информират от инспекцията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина