АктуалноРазследване

Продават първата сграда на Родопския пансион в Пловдив

 

Таня Грозданова

Изоставената повече от 20 години сграда на общинската туристическа спалня, залепена за постройките в задния двор на Докторската къща в Цар-Симеоновата градина, се оказа мистериозната 3-етажна постройка, която фигурира в решението за продажба на публичен търг за имота на ул.“Велико Търново“ №7.

Припомняме, че на първата си сесия след ваканцията Общински съвет – Пловдив гласува да бъде пусната на търг къщата на ул. „Велико Търново“ 7. Гласуваното предложение на ресорния зам.-кмет инж. Димитър Кацарски определи стартовата цена на 553 000 лева без ДДС, а стъпката за наддаване да е 3000 лева. Мотивът на инж. Кацарски е, че с тази продажба ще се осигурят приходи в местната хазна. Припомняме още, че екипът на Под тепето се опита да проследи метаморфозите на имота в годините назад, заради спорна собственост и липсващи документи за дарение на Докторската къща, която се намира на № 9 и дълго време имотът е бил едно цяло.

Според решението на ОбС се казва, че в имота има три сгради – къща на три етажа с площ 152 кв. и две по-малки от по 50 квадрата. Наш репортер тръгна по следите на невидимата триетажна сграда, която липсва на снимките на имота, направени на място, за да установи какво точно продава община Пловдив.

От скиците стана ясно, че 3-етажната постройка е първата сграда на Родопския пансион в града. Именно там до късната есен на 1951, след като е актувана държавна сграда на три етажа на бул. „Марица“ 142, под наименованието Пансион за ученици от родопския край, намират дом много деца от региона без разлика на пол и вяра. С преместването на пансиона сградата е превърната по-късно в туристическа спалня и от години изоставен от собственика си – Община Пловдив.

Единствено близостта до строго охраняваната и днес кооперация, наричана „Белия дом“ и по – известна като Къщата на Дража Вълчева, е запазила от вандали и бездомници атрактивния имот, въпреки че в него се влиза безпрепятствено.

Дворната врата е отключена, а по-голямата е вързана с тел. Входните врати на едноетажното тяло са разбити, единствената занитена врата е тази на стълбището, водещо към втория етаж. Безпрепятствен достъп до 3-етажната сграда обаче… няма.

Според документите „достъпът до имота се осъществява директно по ул. „Велико Търново“, но това само донякъде е истина. За да влезете в имота след № 9 трябва да завиете на дясно по настлана с бетонни блокчета пресечка към КПП-то за Дражевата кооперация. Малко преди нея от дясно ще видите и дворната врата за въпросния имот с описаните в документите 3 сгради. Само че заради „урбанизацията“ в двора има само две от тях. Пряк достъп до най-високата фактически няма. Това става ясно на място и след внимателно прочитане и разглеждане на преписката, ако го търсите.

В Доклада на лицензирания оценител „Гиздаков“ ЕООД, нает от Община Пловдив, в частта „силни страни на имота“ се чете „добра транспортна достъпност“. Веднага след това в частта „слаби страни“ се споменава „вътрешен имот спрямо уличната регулация“. Видно от снимките в същия документ, въпреки лошото копие, е, че пряк достъп до 3-етажната сграда няма. Експертите са я снимали външно откъм заден двор на имот на ул. „Иван Вазов“ и от нея се вижда част над висок дувар. Наш репортер пък направи опит за снимка откъм кооперацията, но и там е издигната висока стена. Ограда в продавания имот също отделя сградата от по-ниските, а зад нея стои изоставено парче земя, заградено от съседните парцели.

В гореспоменатия доклад се чете и един друг абзац, който буди редица подозрения: „За извършване на пазарната оценка не е предоставен анализ на правното състояние или правно становище за обекта на оценка, поради което оценката се основава на обстоятелства и факти, описани в представените от Възложителя документи.“

Припомняме, че в началото на месец януари 2018 година екипът ни започна поредица по повод публикувания за обсъждане от Община Пловдив дълъг списък от архитектурни паметници на културата, пълен със знакови имоти собственост на общината или в съсобственост с частни лица, които се намират в сърцето на града и са планирани за изваждане на тезгяха. Тогава ви показахме много от тях, като Къщата с кулата и Докторската къща, за която впоследствие се оказа, че става дума за задния и двор (описан тук). След няколко несполучливи опита да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, все пак успяхме да го хванем за коментар при първата му публична проява за годината –  на общественото обсъждане на бюджета на Пловдив.

По време на четириминутния ни разговор, зам.-кметът Георги Титюков опита да го измъкне от нашите въпроси, но след като не успя, бе изпратена служителка на администрацията, която свърши работа, така че това интервю остана недовършено. В това интервю акцентът бе – „Това не е продажба, това е прекратяване на собственост.“ После сам поясни каква е „разликата“: „Ако собственик заяви желание да прекрати съсобственост с общината или с частни лица, този процес е законосъобразен и няма как да го откажем. Има три начина, по-които може да бъде прекратена тая съсобственост. Общината изкупува имота на частното лице при негово съгласие; частното лице изкупува имота на общината при съгласие на общината и третата възможност – имотът се изнася на публична продан и  всички останали участват за закупуването му. Това е начинът, по който приключва тази процедура и общината няма как да каже „не“ на тази процедура, нали. Трябва едно от трите неща да избере общината.“

В случая с Родопския пансион вече става ясно защо е избрано „третото нещо“ за отърваване от апетитния имот в сърцето на града. Защото през последните три години в общината има три запитвания и инвестиционни намерения към него: Първото е от 8.10. 2015-а от „Викис М“ ООД, второ от 11.05.2016-а от „Тарамекс“ ЕООД и най-новото е от 27.06.2018-а от Иван М. Петров.

Кой стои зад тези фирми?

Първото дружество „Викис М“ ООД е създадено през 2009 г. в гр. Пловдив с две основни дейности- реклама и детски монтесори център „Вълшебство“ на ул.“Драган Цанков“.

Второто дружество е управлявано от йорданеца Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем – основен играч в бизнеса с инвестиции в имоти. То е създадено през 2002 г., с дейност на дружеството е строителство и продажба на недвижими имоти. Фирмата е  построила много от новите жилищни кооперации под тепетата на възлови локации в града. Например, бул. „Васил Априлов” №76, ул. „Победа” №26,  ул. „Поп Златан” , ул.”Поп Манол” №3, ул. “Мали Богдан” №36, ул. “Брезовска” №15, ул. “Добротич” №1 и много други. В същото време „Тарамекс” не фигурира като член в Строителната камара. Според системата „Дакси“  името на управителя е свързано с още няколко фирми: „Джимока инвест „Джордан” ООД,  „Радоинвест” и „Фламагаз СА” ЕООД. С името на йорданеца е свързана и регистрираната по-късно в Пловдив „Жилищностроителна кооперация „Тарамекс Билдинг Инвест груп”, която развива архитектурна дейност.

Третото инвестиционно намерение е подадено от името на физическо лице и няма как да бъде свързано с фирма без повече данни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина