Приключват документално конкурса за Космос до края на мандата на Тотев

Актуално Градът Култура Новини

Екипът на следващия кмет ще има да работи само с готова документация за обновяването на културния център

Документацията между екипа, който спечели конкурса за реновация на кино Космос, и Община Пловдив, трябва да бъде готова до края на мандата на настоящия кмет Иван Тотев. Това заяви самият той за “Под Тепето” във връзка с приключилата наскоро архитектурна надпревара. Цялата процедура трябва да приключи в близкия месец, категоричен бе Тотев, като по този начин следващият кмет, който и да е той, да има готов проект и план, който единствено да изпълнява, за да се превърне сградата в културен център.

Конкурсът спечели екип на “Тектоника-Б” – с архитектите Димитър Балджиев, Елена Павлова и Инес Чавдарова. Един от последните проекти, с които се свързва тяхната работа, е реновацията на Марица-юг в частта около Водната палата. Самият конкурс бе обявен през април месец. В проекта, както бе обявен и самия конкурс, се включва не само сградата, а и публичното пространство пред нея – до улица “Гладстон”.

Проектантите са запазили част от автентичната визия на проектираната през 60-те сграда от арх. Любомир Шинков. Запазва се голямата извита стълба в централното фоайе със специфичния парапет. Големите прозоречни отвори също ще се запазят – както тези към фоайето, така и в частта откъм централната фасада над главния вход.

Фоайетата на двата етажа, както и залата, също запазват до голяма степен облика си, макар и с известни промени и преустройства, за да се превръщат в многофункционални помещения. Пространството пред сградата пък ще се превърне в площад с много места за сядане и пространства за различни събития.

Все още проектът не е представен официално пред обществеността, като няма и детайли относно разходите и начина на финансиране на реновацията на сградата, както и структурата на бъдещия културен център.

снимка: gradat.bg

Споделете ни във:

3 коментара за “Приключват документално конкурса за Космос до края на мандата на Тотев

  1. А защо ангажират бъдещия екип с неща които даже не са и показани на пловдивчани. Като снимките на площада, където никои не знаеше как ще изглежда до края и разбира се после няма как да каже някой “не ми харесва” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.